Predstavljanje knjige „Neutralne europske države u Drugome svjetskom ratu“

U četvrtak, 07.03.2024. u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagreb održat će se predstavljanje knjige Marina Jašića, Neutralne europske države u Drugome svjetskom ratu: Švicarska, Španjolska, Irska, Švedska, Portugal. Knjigu će predstaviti nakladnik Zvonimir Despot, recenzent dr. sc. Mario Werhas i autor Marin Jašić.


Drugi svjetski rat, uz Tridesetogodišnji rat (1618. – 1648.) i Prvi svjetski rat (1914. – 1918.), zasigurno predstavlja najmračniju epohu europske povijesti, u kojoj je rijetko koja nacija uspjela sačuvati teritorijalni integritet i živote svojih građana. Upravo zbog toga, neutralnost kao pojam međunarodnog prava predstavlja jamstvo mira i pacifizma, bilo u mirnim bilo u ratnim vremenima.

Nakon erupcije militarizma i ekspanzionizma 1939. godine samo je pet (većih) europskih država uspjelo sačuvati neutralni status. Razlozi toga bili su različiti, poput geografske pozicije, trgovinske politike, teritorijalnih koncesija i dr. Može se reći da je iz današnje perspektive vrlo teško osuđivati, ali i potpuno razumjeti tadašnje politike neutralnih europskih vlada, koje su u trenutcima najveće nesreće u europskoj (i svjetskoj povijesti) uspjele sačuvati suverenost i živote svojih građana.


Izvori:

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/neutralne-europske-drzave-u-drugome-svjetskom-ratu/66064


Odgovori