Znanost u žarištu: predavanje Hane Breko Kustura Cantilena romana vs. cantilena beneventana – glazba istočne obale Jadrana u srednjemu vijeku

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U četvrtak 7. ožujka 2024. u 11 sati predavanje pod naslovom Cantilena romana vs. cantilena beneventana – glazba istočne obale Jadrana u srednjemu vijeku održat će prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU, znanstvena savjetnica u trajnom izboru na Odsjeku za povijest hrvatske glazbe Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

U fokusu predavanja je prikaz najnovijih rezultata istraživanja izvora crkvene, ali i svjetovne glazbe hrvatskih povijesnih zemalja poglavito istočnojadranskog područja od 11. do 15. stoljeća. Autorica će predstaviti temeljne rukopisne knjige s neumama koje predstavljaju osnove hrvatske glazbene pismenosti, smjestiti ih u europski kontekst i provesti nas kroz repertoare koje te glazbene knjige predstavljaju. S jedne strane bit će riječi o srednjovjekovnom gregorijanskom pjevanju koje se u povijesnim dokumentima srednjeg vijeka naziva cantilena romana ili cantus romanus – Rimski pjev. S druge strane bit će predstavljeno sasvim regionalno ograničeno pjevanje iz perioda predfranačke Europe, kojeg muzikolozi označuju pojmom beneventansko pjevanje, a koje se u Dalmaciji pjevalo u crkvama sve do kraja 13. stoljeća. Postoje li tragovi svjetovnog muziciranja i trubadurske lirike u Dalmaciji? Zašto se, primjerice, u Dalmaciji gotovo dvjesto godina nakon što je beneventansko pjevanje u talijanskim opatijama Benevento i Monte Cassino napušteno, ovaj repertoar i dalje prakticira? Koje su posebnosti fenomena glagoljaškog pjevanja na staroslavenskom jeziku, te gdje se danas čuva najstariji zapis glagoljaškog napjeva?

Na sva ova i brojna druga pitanja autorica predavanja će nam uz popratne slušne glazbene primjere ansambala za srednjovjekovnu glazbu pokušati dati odgovore, imajući pri tom u vidu činjenicu da je upravo glazba srednjega vijeka ona kojom smo više nego li ikada kasnije u crkvenoj povijesti bili ravnopravni dio europskoga, latinskoga crkvenoga zajedništva.

Muzikologinja prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU, znanstvena savjetnica u trajnom izboru na Odsjeku za povijest hrvatske glazbe Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU redovita je naslovna profesorica muzikoloških predmeta rane glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i na doktorskom studiju hrvatske kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala se za istraživanje glazbe srednjega vijeka koju je usavršavala na Sveučilištima u Erlangenu-Nürnbergu, Würzburgu, Budimpešti, Trondheimu, Torontu i Stockholmu.


Izvor:


Odgovori