Emil Hilton Saggau, „Nationalisation of the Sacred: Orthodox Historiography, Memory, and Politics in Montenegro“

Portal Historiografija.ba obavještava da je izdavačka kuća “Peter Lang” objavila knjigu “Nationalisation of the Sacred. Orthodox Historiography, Memory, and Politics in Montenegro” autora Emila Hiltona Saggau. U opisu knjige se navodi:

„Istočne pravoslavne crkve u postkomunističkoj istočnoj Evropi upletene su u dugotrajne sukobe oko vlasništva nad teritorijom, svecima, mjestima, nacijama i historijom. Ovi često nasilni sukobi odražavaju politička i nacionalna rivalstva, najeksplicitnije u bivšoj Jugoslaviji i Ukrajini, često se shvataju kao pojednostavljene etničko-nacionalne tenzije s vjerskim prizvukom, ali, kao što pokazuje ova knjiga, takva procjena previđa dublji teološki i historiografski okvir.

Nationalisation of the Sacred (Nacionalizacija svetog) nudi detaljnu analizu teološke pozadine ovih sukoba. Analizira kako su se različiti dijelovi istočnog pravoslavlja prilagodili suvremenom političkom kontekstu, procesu u kojem se historija, sjećanje i politika transformiraju kako bi odgovarali potrebama rivalskih nacija i crkava. Knjiga pruža detaljnu analizu ovog procesa i transformacija u crkvenim sukobima u postkomunističkoj Crnoj Gori, gdje je Srpska pravoslavna crkva bila u sukobu sa rivalskom crnogorskom crkvom i crnogorskom vladom.

Osim toga, knjiga pruža ažurnu i jedinstvenu analizu pravoslavne historiografije, savremene srpske teologije, šire religije u Crnoj Gori i korijena nasilnog sukoba između pravoslavnih vjernika i crnogorske vlasti 2019-2021.“

Emil Hilton Saggau je doktorirao 2020. na University of Copenhagen, a trenutno je istraživač na odjelu za historiju crkve na Lund University (Švedska).

Izvor: https://www.peterlang.com/document/1322739


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=2300


Odgovori