Projekcija filma „Salvador Allende“ i razgovor

Dokukino KIC, Preradovićeva 5, Zagreb

Datum: 01.3.2024.

Vrijeme: 19:00 – 21:00  


Dana 4. studenoga 1970. nakon tri izborna poraza Salvador Allende konačno je izabran za predsjednika Čilea i cijelim se srcem posvetio socijalističkoj preobrazbi svoje zemlje, opsjednut pedantnim poštovanjem demokracije i njezinih institucija. To će ga koštati života i baciti Čile u dugu noć fašizma na više od 17 godina. Film se fokusira na tri burne godine nakon izbora Allendea i objave njegova socijalističkog programa, “la via chilena”, kojim je nacionalizirana velika industrija i započet je program agrarne reforme. Guzmán se služi rijetkim arhivskim snimkama, obiteljskim fotografijama, te intervjuima s Allendeovim prijateljima, kolegama, njegovim kćerima i drugom rodbinom, kao i militantima UP-a, radnicima, novinarima, njegovim osobnim tajnikom i Edwardom Korryjem, bivšim američkim veleposlanikom u Čileu. Bivši američki veleposlanik Korry daje insajdersko izvješće o odlučnosti predsjednika Nixona i Henryja Kissingera da osujete Allendea, ali se ne kaje zbog puča koji je sponzorirala CIA i kojim je svrgnuta demokratski izabrana čileanska vlada te instaliran zloglasni Pinochet. Guzmán portretira Allendea kao utemeljitelja Čileanske socijalističke partije, uvjerenog marksista, ali prije svega humanista, “gospodina” koji se opirao prljavoj politici.

Nakon projekcije održat će se razgovor o tom poglavlju iz čileanske povijesti s hispanisticom i kulturnom antropologinjom Sonjom Leboš i povjesničarem Tvrtkom Jakovinom.

Film prikazujemo u okviru novog ciklusa Čile – Filmom protiv zaborava povodom kinopremijere novog filma Maite Alberdi, pretendenta za Oscara Beskrajno sjećanje. U ciklusu se prisjećamo drugih zapaženih dokumentarnih ali i igranih ostvarenja koja se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u Čileu, te mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja.


Izvor:


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-televizija/za-amerikance-je-ovaj-bivsi-lijecnik-predstavljao-komunisticku-opasnost-druzio-se-s-nerudom-smijenjen-je-vojnim-udarom-15433109


Odgovori