Izložba „Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja“

U galeriji  Hrvatskog školskog muzeja “Školica za 5“ otvorena je izložba „Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja“ autorice Kristine Gverić. Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić pozdravila je sve prisutne, a posebno izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba, gospođu Ivu Milardović Štimac, pomoćnicu pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te istakla kako se ovom izložbom po prvi put detaljnije istražila građa Hrvatskoga školskog muzeja tematski vezana za razdoblje djelovanja pionirske organizacije i njezine uloge u odgoju i obrazovanju u razdoblju socijalističke Jugoslavije, odnosno  Hrvatske. Kroz perspektivu djeteta na izložbi su prikazani likovni i literarnih radova učenika, pionira kao i ostala građa toga doba koju muzej u svojim zbirkama čuva. Ravnateljica Zlomislić zahvalila se također Gradskom uredu za kulturu i civilno društvo i Ministarstvu kulture i medija. Autorica izložbe Kristina Gverić, viša kustosica, zahvalila se svima na suradnji, a posebno kolegama te studiju „Organizirano oblikovanje“ koji je zaslužan za dizajn izložbe. Autorica Gverić navela je kako nas kroz izložbu vodi jedna kalendarska školska godina prvašića pionira kroz, za to doba, važne datume te izjavila da premda je danas prvašićima teško predočiti  to vrijeme samo prisjećanje na taj dio naših djetinjstva daje čudesne odgovore. Autorica je naglasila kako se nada da će izložba kod posjetitelja pobuditi ona lijepa sjećanja baš kao što je veseo, topao i nježan bio način stvaranja ove izložbe. Izložbu su financijski poduprli Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medijaIzložba ostaje otvorena do 7. ožujka 2024. godine.

„Pioniri maleni“ su izložba kojom se po prvi puta detaljnije istražuje dio muzejskog fundusa vezanog za razdoblje jugoslavenskog socijalizma kroz prizmu učeničkih radova, nekadašnjih pionira. Na izložbi je prikazana građa koja se čuva u zbirkama Hrvatskoga školskog muzeja kroz koju je predstavljena jedna školska godina učenika pionira uz sve tada važne datume poput Dana Republika, Dana jugoslavenske narodne armije, Dana dječje radosti, Međunarodnog dana žena, Praznika rada, Dana mladosti i sl. Na izložbi će publika moći vidjeti  tadašnje dječje stvaralaštvo, učeničke likovne i literarne radove, bilježnice, zadaćnice, ali i ostalu građu u kojoj se iščitava povijest jednog vremena, jednog djetinjstva – djetinjstva pionira. Ova izložba prvi puta javnosti predstavlja i film nastao 1989. godine u Eksperimentalnoj osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Borovo u Vukovaru koji zorno oslikava učenike i njihov školski dan, interijer i eksterijer škole uz isječke u kojima se pojavljuje i Siniša Glavašević kroz neobaveznu igru s učenicima u jednoj pomalo idiličnoj atmosferi koja iz današnje perspektive i s odmakom vremena upravo nagovještava sam kraj i nestanak gotovo polustoljetnog kulta postajanja i bivanja pionirom. Nadamo se da će izložba mlađim posjetiteljima približiti jedno nepoznato, i u 21. stoljeću, teško shvatljivo vrijeme, a onima nešto starijima pobuditi sjećanja na vlastito djetinjstvo.

„Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu otvorena je od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati, a ulaz je besplatan.


Izvor:

https://www.hsmuzej.hr/hr/sadrzaj/izlozbe-i-dogadanja/aktualna-izlozba


Odgovori