Poziv autorima za 5. broj časopisa „Poučavanje povijesti“

Najavljujemo novu temu broja časopisa Poučavanje povijesti i pozivamo potencijalne autore. Tema 5. broja časopisa biti će – nove teme (emerging topics) u nastavi povijesti. Svijet oko nas se mijenja, nove generacije imaju nove interese, a škola kao i inače, pomalo zaostaje. Što mislite da bi trebalo uvesti kao novu temu u nastavu povijesti?

Pozivamo učitelje, povjesničare, futuriste, stare i mlade da se jave sa svojim idejama. Osnovne upute za autore možete pročitati na ovoj poveznici, a ukoliko niste vješti u pisanju možete ovaj izazov zamisliti kao opisivanje ideje uz pojašnjenje. Svakome autoru/autorici omogućavamo izdavanje potvrde o objavi u svrhu napredovanja u struci. Časopis Poučavanje povijesti ne isplaćuje honorare

Tijekom siječnja 2024. ćemo objaviti i poseban poziv vezano uz ovu temu za studente i učenike.

Primjerak časopisa se pohranjuje u Hrvatski arhiv weba (pri NSK). Stručni članci se nakon objave dodaju na portal HRČAK. Vaša pitanja možete poslati na casopis@platforma-klio.com

Materijali za 5. broj se primaju do 15. travnja 2024.

Ideje iz pera urednika

Prilažemo nekoliko prijedloga ili ideja Miljenka Hajdarovića, urednika časopisa. U vašim osvrtima možete komentirati i ove ideje:

  1. Internet – kako je razvoj interneta utjecaj na svakodnevicu, poslove, obrazovanje i komunikaciju.
  2. Umjetne inteligencija – razvoj i utjecaj UI na društvo.
  3. Klimatske promjene i održivost – kako je ljudsko djelovanje dovelo do aktualnih problema, koja je širina posljedica i sl.
  4. Pandemije – usporedba pandemija kroz povijest, odgovor na njih, razvoj medicine i utjecaj na društvo.
  5. Kolonijalna baština – ispitivanje naslijeđa europskog kolonijalizma, uključujući kako bivše kolonijalne sile razmatraju svoju povijest i kako to utječe na odnose s bivšim kolonijama.
  6. Migracije i identitet – proučavanje povijesti migracija u Europi, uključujući izazove i prilike koje se javljaju, te ispitivanje načina na koje oblikuju kulturne identitete i politike.
  7. Uspon populizma u Europi – analiza pojave populističkih pokreta i političkih figura diljem različitih europskih zemalja, istraživanje uzroka i posljedica.
  8. Suradnja ili suparništvo – usporedba odnosa velikih svjetskih sila krajem 20. i početkom 21. stoljeća.

Izvor:


Odgovori