Preminuo Jan Assmann

Portal Historiografija.ba prenio je vijest da je u 85. godini preminuo Jan Assmann (1938-2024), koji je zajedno s Aleidom Assmann imao ključni utjecaj na etabliranje pojmova „kultura sjećanja“, „kulturno pamćenje“ i mnogih drugih – te s njima povezanih pristupa – bez kojih je danas nemoguće zamisliti društvene i humanističke znanosti.

Stoga su prevođeni njegovi radovi i knjige upravo o toj problematici, ali i egiptologiji  i povijesti religije: Religija in nasilje: eseji in razprave (Ljubljana 2000), Kulturno pamćenje: pismo, sjećanje i politički identitet u ranim visokim kulturama (Zenica 2005; Beograd 2011), Monoteizam i jezik nasilja (Loznica 2009), Mojsije Egipćanin: dešifriranje traga u pamćenju (Zagreb 2010), Totalna religija (Ljubljana 2018), Duh starega Egipta: zgodovina in mišljenje v času faraonov (Komen 2021).

Treba spomenuti i prijevode članaka „Kultura sjećanja“ (u zborniku Kultura pamćenja i historija, Zagreb 2006) i „Kolektivno sećanje i kulturni identitet“ (zbornik Kolektivno sećanje i politike pamćenja, Beograd 2015), zajedno s drugim prijevodima u raznim časopisima (kao što je primjerice nekoliko prijevoda u časopisu „Odjek“ iz 2010. godine).

Za historiografiju je to još jedan podsjetnik koliko je važno osim istraživanja prošlosti uzimati u obzir i „odnos prema prošlosti“, o kojem je Assmann posebno vodio računa.


Umro je Jan Assmann

https://historiografija.ba/article.php?id=2331


Iz medija:

https://direktno.hr/zivot/preminuo-jedan-od-vodecih-intelektualaca-nasega-doba-ostavio-golem-trag-humanistici-339006/


Odgovori