Prijave na webinar: Legacies of Violence and Political Competition in Southeast Europe

Inicijativa mladih za ljudska prava


Zašto ljudi glasaju na način na koji glasaju? Što utječe na njihove političke izbore? Utječe li prošlost, posebno nasljeđa ratnih sukoba, na političko ponašanje i rezultate izbora u postkonfliktnim državama? Ako da, kako?

Pridružite nam se na još jednom Regionalnom News Cafe Webinaru: Legacies of Violence and Political Competition in Southeast Europe 28. veljače od 17:00 sati na Zoom platformi!

Ovaj put naš gost bit će profesor Josip Glaurdić, koji će raspravljati o dugotrajnoj vezi između ratne prošlosti u jugoistočnoj Europi i izbornog ponašanja, kao i posljedicama te veze.

Razumijevanje povijesnog konteksta nasilja i njegovog utjecaja na političku konkurenciju ključno je za oblikovanje učinkovitih politika i strategija za suočavanje s trenutnim izazovima u regiji. To znanje opskrbljuje mlade političare i aktiviste alatima za zagovaranje značajnih promjena i pomirenja, potičući tako inkluzivno i mirno društvo.

Pridružite nam se u srijedu, 28. veljače 2024. godine u 17:00 sati na Zoomu!

Prethodna registracija je obavezna.

REGISTRIRAJTE SE OVDJE: Registracijski obrazac

Webinar će se održati na engleskom jeziku.

Tko se može prijaviti? Mladi aktivisti i članovi pomladaka političkih stranaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije, ali i drugi mladi zainteresirani za temu.

Napomena: Broj sudionika je ograničen.

Možete se prijaviti do utorka, 27. veljače 2024. godine do 23:59 popunjavanjem prijavnog obrasca na gore navedenom linku.

ZOOM poveznica bit će vam poslana 28. veljače 2024. godine između 11:00 i 15:00 sati.

Radujemo se vašoj prijavi!

O predavaču:

Josip Glaurdić je izvanredni profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Luksemburgu. Prije rada na sveučilištu bio je juniorski gostujući stipendist na Institut für die Wissenschaften vom Menschen u Beču (2008.), stipendist Clare Collegea, Sveučilišta u Cambridgeu (2008.-2017.) i Leverhulme Early Career Research Fellow (2012.-2016.) na Odjelu za politiku i međunarodne studije u Cambridgeu. Doktorirao je političke znanosti (s odlikom) na Sveučilištu Yale 2009. godine, a magistrirao političke znanosti i međunarodno poslovanje (summa cum laude) na Illinois Wesleyan University. Rad profesora Glaurdića smješten je na raskrižju komparativne politike, međunarodnih odnosa i političke ekonomije, sa snažnim temeljem u povijesnim istraživanjima. U razdoblju 2017.-2022. godine vodio je tim znanstvenika na projektu pod nazivom “Electoral Legacies of War: Political Competition in Postwar Southeast Europe” koji je imao za cilj odgovoriti na niz pitanja sa stvarnom političkom relevantnošću izvan jugoistočne Europe: Što određuje izborne rezultate i kvalitetu upravljanja u postkonfliktnim društvima? Jesu li izbori odlučeni iskustvima i percepcijama birača o okončanom sukobu, ili su odlučeni razmatranjem političkih platformi i rezultata političkih stranaka u mirnodopskoj ekonomiji i obnašanju dužnosti? Je li upravljanje paralizirano destruktivnim naslijeđem sukoba?


Izvor:

https://www.yihr.hr/hr/prijavi-se-na-webinar-legacies-of-violence-and-political-competition-in-southeast-europe


Odgovori