Boris Havel, „Arapsko-izraelski sukob. Religija, politika i povijest Svete zemlje“ (drugo izdanje)

Knjiga Borisa Havela „Arapsko-izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje“ predstavlja interdisciplinarnu studiju u kojoj su s aspekta politologije, povijesti i teologije obrađeni pozadina, razvoj i trenutačne političke prilike na dijelu Bliskog istoka koji Židovi, kršćani i muslimani nazivaju Svetom zemljom.

U ovome djelu po prvi put na hrvatskom jeziku arapsko-izraelski sukob prikazuje se onako kako ga vide sami akteri. U njihovoj percepciji povijest i teologija igraju presudnu ulogu. Autor zato opsežno prenosi povijest židovskog naroda, od Abrahama, preko starozavjetnih proroka i kraljeva, prilika iz vremena Drugoga hrama, nastanka kršćanstva, židovskih ustanaka protiv Rimljana i izgona iz zemlje do povratka na Cion i uspostave Države Izraela.

Potom na temelju primarnih izvora opisuje nastanak islama, prva desetljeća njegova širenja tijekom kojih je kanonizirano muslimansko viđenje Židova i kršćana te muslimansko-židovske odnose kasnijih razdoblja, do pojave cionizma i dalje. Bez izbjegavanja konfliktnih i kontroverznih tema, Havel čitljivim stilom i zanimljivim opisima povezuje povijesno sjećanje, teološke percepcije i političke programe aktera bliskoistočnih previranja.


Nakladnik: Naklada Ljevak

Broj stranica: 639

Godina izdanja: 2023.


O autoru

Boris Havel (Sarajevo, 1966.), hrvatski politolog, povjesničar i prevoditelj, stručnjak za Bliski Istok. Podrijetlom iz BiH sin je Ane Havel jednog od utemeljitelja HDZ-a Bosne i Hercegovine. Ujak mu je Tomislav Vidović hrvatski disident i politički zatvorenik iz Sarajeva. Havel je docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a do 2016. bio je zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sudski je tumač za engleski, hebrejski i švedski jezik.

Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2012. na temi Religijski aspekt arapsko-izraelskog sukoba. Na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu magistrirao je komparativnu religiju, a na sveučilištu Livets Ord koje je podružnica američkoga sveučilišta Oral Roberts University u Uppsali diplomirao je međunarodne odnose i povijest. Studirao je i na Uppsala sveučilištu.

Objavio je više znanstvenih i stručnih članaka vezanih uz Bliski istok, kao i tri autorske knjige:

Bosnisk-svensk, svensk-bosnisk ordbok (Bošnjačko-švedski, švedsko-bošnjački rječnik), Stockholm: Sveriges Utbildningsradio AB, 1995.

Arapsko-Izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje, Zagreb: Naklada Ljevak, 2013.

Pregled povijesti Izraela od Abrahama do moderne Države, Zagreb: Izdanja Antibarbarus, 2015.


Izvor:

https://www.ljevak.hr/boris-havel/24071-arapsko-izraelski-sukob.html


Odgovori