Pokrenut Virtualni svitak – blog Sveučilišnog Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Sveučilišni odjel za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta nedavno je pokrenuo akademski blog “Virtualni svitak”. Inicijativa je fokusirana na suradnju između studenata i profesora u istraživanju manje poznatih, često marginaliziranih aspekata povijesti. Blog pruža studentima priliku za aktivno sudjelovanje u istraživačkom radu, analizu i interpretaciju primarnih povijesnih izvora, razvijanje analitičkih i kritičkih vještina te doprinos akademskoj zajednici. Ovaj pristup omogućuje primjenu teorijskog znanja u praksi, posebno u razvoju vještina važnih za povijesnu znanost jer je ključna značajka bloga da se fokusira na važnost i interpretaciju primarnih povijesnih izvora, ističući njihovu ključnu ulogu u pripovijedanju povijesti.

Polazište tekstova su svojevrsne „mrvice povijesti“, male i često zanemarene povijesne pojedinosti pronađene prilikom arhivskih istraživanja, koje služe kao osnova za mjesečne objave usmjerene na istraživanje marginaliziranih povijesnih narativa i neispričanih priča. Kao digitalna platforma koja potiče suradnju između studenata i profesora, Virtualni svitak nastoji pridonijeti popularizaciji povijesti, čineći je dostupnom i razumljivom široj javnosti u pristupačnom formatu. Kroz suradnju, analizu povijesnih izvora i otkrivanje neispričanih priča, projekt je primjer kako digitalne platforme mogu služiti kao inovativni alati u akademskoj edukaciji i istraživanju.

Blog uređuju izv. prof. dr. sc. Kristina Puljizević i Veronika Novoselac, mag. hist. et. mag. comm., sveučilišna asistentica.


Izvor i dodatne obavijesti:


Odgovori