Otvoren “Centar za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe” u Rijeci

Dana 22. siječnja 2024. godine Sveučilište u Rijeci obilježilo je važan trenutak svečanom inauguracijom Centra za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe. U sastavu Filozofskog fakulteta, ovaj institut je pionirski u Hrvatskoj kao prvi takve vrste. U svom uvodnom govoru, voditelj dr. Lovro Kralj istaknuo je težnje Centra da promovira istraživanje holokausta i genocida u jugoistočnoj Europi, te da potakne plodan dijalog sa širom međunarodnom znanstvenom zajednicom. 

Nakon uvodnih izjava, članovi Centra predstavili su dva aktualna projekta. Prvi, pod imenom “Mapiranje holokausta u NDH”, zajednički vode dr. Emil Kjerte, dr. Danijel Matijević i dr. Kralj, s fokusom na izgradnju interaktivne online mape s informacijama, izvornim dokumentima i svjedočanstvima o holokaustu u različitim lokalitetima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Drugi projekt, “Moć osobnih priča u suočavanju sa zaboravom”, pod vodstvom dr. Katarine Damčević i doktoranda Aline Bojčić, suradnički je napor sedam srodnih organizacija iz Rumunjske, Italije, Njemačke, Španjolske, Slovenije i Hrvatske pod okriljem programa Europske unije “Građani, jednakost, prava i vrijednosti”, koji ima za cilj jačanje praksi sjećanja na holokaust i genocid kroz zajedničko djelovanje.

Otvorenje je također uključivalo govor Garyja Korena, veleposlanika Izraela u Republici Hrvatskoj, i predavanja dva istaknuta povjesničara, dr. Ive Goldsteina (profesor emeritus, Sveučilište u Zagrebu) i dr. Marije Vulesice (profesorica, Humboldt sveučilište, Berlin). Dok je dr. Goldstein pohvalio osnivanje Centra kao nužnu i pravodobnu intervenciju u vremenima u kojima se poricanje ustaških zločina u Hrvatskoj povećava, dr. Vulesica je naglasila buduću ključnu ulogu novoosnovanog Centra u integraciji razjedinjenih nacionalnih historiografija o holokaustu kroz transnacionalne i interdisciplinarne agende i perspektive.

Završetak događaja obilježen je zaključnim komentarima te sesijom pitanja i odgovora, simbolizirajući početak značajnog puta prema očuvanju povijesnog sjećanja, ojačavanju znanstvenog istraživanja ovih važnih tema i poticanju međunarodne suradnje.


Opširnije:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100028836146691

https://www.facebook.com/profile.php?id=61555635453007

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-je-s-antisemitizmom-u-svijetu-zasto-je-jugoistok-europe-bio-s-najvecom-koncentracijom-kolaboracionistickih-rezima-1360017

https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/vijesti/zgrada-rijecke-os-belvedere-spomen-ploca-za-ucenike-i-nastavnike-zrtve-holokausta-11325120


Odgovori