Izložba “Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti”

Dostupno je virtualno izdanje izložbe “Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti”.

 

 

Knjižnica Podsused
Podsusedski trg 3, Zagreb
Izložba
10.04.2017. – 09.05.2017.

 
Virtualno izdanje izložbe Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti

 

https://issuu.com/knjinicegradazagreba/docs/podsused_issuu__1_

 

koja se mogla razgledati u Knjižnici Podsused u periodu od 17.10.2016. do 01.12.2016. godine, prikazuje razvoj Podsuseda kroz fotografije s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.

 

Opći društveni napredak krajem devetnaestog stoljeća zahvaća i Podsused, zahvaljujući izgradnji željeznice, izgradnji nasipa, prometnom povezivanju, stvaraju se uvjeti za prostorno širenje i razvoj naselja, te demografski rast. U vrijeme ‘utemeljiteskog razdoblja’ Podsused se širi, dobiva prostor središnjeg dijela, odnosno trg, uz gostionice, niću obrtničke radnje i trgovine. Zgrada jednorazredne Obće pučke škole gradi se 1891. godine (danas zgrada Knjižnice), a te iste godine i planinarski dom, 1924. godine Ivan Vlašić na lijevoj obali Save postavlja drveno kupalište s 40 kabina i sezonskom gostionicom. U periodu između dvaju svjetskih ratova tzv. Zlatnog doba Podsuseda društveni život iznimno je bogat i raznolik. Prvo osnovano društvo bilo je čitaoničko društvo Susedgradska čitaonica 1913. Godine, Čitaonica je poticala i pomagala osnivanje i rad drugih društava u Podsusedu, s njima je surađivala, a služila je i kao mjesto osnivanja i okupljanja drugim društvima. Tijekom 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća Podsused je ladanjsko mjesto s uređenim vrtovima, parkovima, ljetnikovcima te omiljeno Zagrebačko izletište i kupalište.

 

Građa za izložbu Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti

 

http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zlatno-doba-podsuseda-pabirci-proslosti/34975

 

prikupljena je iz raznih izvora. Osim muzejske i arhivske građe, materijal sadrži fotografije, dokumente i građu iz privatnih zbirki stanovnika Podsuseda koju su ustupili Knjižnici da ih digitalno obradi i koristi za potrebe izložbe.

 
Izvor:

 

http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zlatno-doba-podsuseda-pabirci-proslosti-38022/38022

 

 

Odgovori