Tribina: Mimarine donacije narodu Hrvatske – projekcija filma „Zameteni trag“

Srijeda, 31. siječnja 2024. u 18:30 sati

DPUH, Preradovićeva 44, Zagreb


Donacije Ante Topića Mimare „narodu Hrvatske“ tema je koju hrvatska povijest umjetnosti još uvijek nije rasvije­tlila, a niti približno zatvorila. Povod za organiziranje ove tribine je dokumentarni film povjesničara umjetnosti Bo­rislava Benažića „Zameteni trag” (Zagreb film, 1972.), zbog kojeg je Benažić posjetio Mimaru u njegovom austrij­skom domu, dvorcu Neuhaus kod Salzburga. Međutim, ovo je film o čovjeku koji se u njemu – ne pojavljuje, a predstavljen je kao slikar, restaurator, trgovac umjetni­na, kolekcionar i donator Ante Topić Matutina Mimara (Korušce, 1898. – Zagreb, 1987.). Benažić također posje­ćuje Mimarino rodno selo u Dalmatinskoj zagori, gdje o siromašnom djetinjstvu svjetski poznatog kolekcionara govori njegov brat Ivan. Tema filma, međutim, nije samo Mimarin životopis, već i njegova prva donacija od 140 umjetnina Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetno­sti u Zagrebu 1948. godine. No prema Mimarinim riječima, trag je za 14 umjetnina na putu do Strossmayerove galerije u Zagrebu zameten. Film je nakon samo nekoliko dana prikazivanja na Zagrebačkom salonu, sljedeće 1973. godine povučen s festivala dokumentarnog filma u Beogradu i bunkeriran do prvih Dana hrvatskog filma 1992. godine.

Zbog obnove nakon potresa, muzejske institucije u Za­grebu koje čuvaju Mimarine donacije umjetnina su tre­nutno zatvorene i nedostupne javnosti, što dodatno ak­tualizira temu.

Na tribini sudjeluju ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan, kustos i znanstveni suradnik Strossmayerove galerije starih majstora Ivan Ferenčak i autor filma Borislav Benažić, koji je s Mimarom razgova­rao. Tribinu moderira Dino Milinović.

Zahvaljujemo Zagreb filmu na ustupanju prava za objav­ljivanje.


Izvor:

http://www.dpuh.hr/


Odgovori