Katalog izložbe „Partizanske bolnice u Drugom svjetskom ratu u Bihaćkoj krajini“

Muzej Unsko-sanskog kantona je objavio katalog “Partizanske bolnice u Drugom svjetskom ratu u Bihaćkoj krajini” Dine Dupanovića. Katalog donosi pregled razvoja partizanskih bolnica na području Grmeča tokom Drugog svjetskog rata i radu medicinskog osoblja. Pored toga, u prilogu se nalazi značajan pregled fotografija izgleda bolnica i trodimenzionalnih predmeta iz fototeke i zbirke Muzej Unsko-sanskog kantona. U posljednjem dijelu prikazan je izgled stanja Spomen kompleksa Korčanica na Grmeču, ali i tekst o njegovoj gradnji. Recenzenti kataloga su prof. dr. Husnija Kamberović, Nataša Mataušić, muzejska savjetnica i Nijazija Maslak, muzejski savjetnik. Urednica kataloga je Sanja Horvatinčić.

Izložba Partizanske bolnice u Drugom svjetskom ratu u Bihaćkoj krajini, kao i cjelokupan istraživački proces, nastali su kao rezultat projekta Europsko antifašističko naslijeđe – Put građanske hrabrosti u organizaciji i pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Učesnik i saradnik ovog projekta bio je i JU Muzej Unsko-sanskog kantona, odnosno, historijsko odjeljenje pod rukovodstvom kustosa Dine Dupanovića. Pored partizanske bolnice na Korčanici, kolege iz Slovenije i Hrvatske u okviru svog istraživačkog procesa javnosti su predstavili rezultate svoga rada, a koji su bili bazirani na druge partizanske bolnice, bolnicu Franja u Sloveniji i bolnicu Petrova Gora u Hrvatskoj.

Po prvi put izložba Partizanske bolnice u Drugom svjetskom ratu u Bihaćkoj krajini muzejskoj publici predstavljena je u Bihaću 18. maja 2021. godine u Izložbenom salonu JU Muzeja Unsko-sanskog kantona. Izložba je zatim gostovala u Sarajevu, na otvorenju History Fest 7. juna 2022. godine. Nakon toga izložba je 28. juna 2022. godine predstavljena publici u Jablanici u Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, u sklopu manifestacije Dani Muzeja.


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=2226


Odgovori