Predstavljen istraživački projekt „Evlija Čelebi i istočna Hrvatska u 17. stoljeću“ na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održano je 18. siječnja 2024. predstavljanje i prvi sastanak četverogodišnjeg istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom “Evlija Čelebi i istočna Hrvatska u 17. stoljeću”.

Projekt ima sjedište na Filozofskom fakultetu u Osijeku i vodi ga doc. dr. sc. Anđelko Vlašićs tamošnjeg Odsjeka za povijest. Od šest članova projektne skupine, čak troje su djelatnici Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest: Stanko Andrić, Dino Mujadžević i Eldina Lovaš. Podružnica u Slavonskom Brodu bit će i suorganizator projektne konferencije koja se planira krajem ove godine.

Projekt, koji je započeo s radom 15. prosinca prošle godine, usredotočit će se na analizu nedavno pronađenog autografa, odnosno izvornog rukopisa Putopisa osmanskog autora Evlije Čelebija. Dijelovi autografa koji opisuju hrvatske prostore sadrže i 35% više teksta nego raniji prijevod. Ujedno, projekt će uključivati interdisciplinarno istraživanje mnogih segmenata Putopisa koji dosada uopće nisu analizirani, uključujući historiografske, filološke i arhitekturne segmente s regionalnim fokusom na istočnu Hrvatsku.

Više o projektu možete vidjeti na ovom linku: https://www.croris.hr/projekti/projekt/9293 


Izvor:


Odgovori