Predstavljanje knjige Catherine Horel ”Multicultural Cities of the Habsburg Empire, 1880-1914 : Imagined Communities and Conflictual Encounters”

Austrijski kulturni forum, Odsjek za germanistiku, Odsjek za povijest i Austrijska knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imaju čast pozvati vas na predstavljanje knjige Catherine Horel (Sveučilište Paris 1 Panthéon-Sorbonne) ”Multicultural Cities of the Habsburg Empire, 1880-1914: Imagined Communities and Conflictual Encounters”, koje će se održati na engleskom jeziku u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta u četvrtak, 25. siječnja 2024. u 18 sati.

O knjizi će govoriti direktorica Austrijskog kulturnog foruma Marina Chrystoph, Marijan Bobinac, Iskra Iveljić i autorica.

Catherine Horel je profesorica na Sveučilištu Paris 1 Panthéon-Sorbonne, a u fokusu njenih istraživanja je moderna povijest Srednje Europe. Njena najnovija knjiga Multikulturni gradovi Habsburške Monarhije 1880.–1914. (CEU Press, dostupna i u otvorenom pristupu) prikazuje urbani razvoj i razne vidove svakodnevice u 12 gradova Monarhije, među kojima su Zagreb, Rijeka i Sarajevo. Autorica obrađuje široku lepezu tema, od učinaka modernizacije, nacionalizacije i politizacije, do komunalne politike, prosvjete te konfesionalne i jezične raznolikosti. Njeno je ključno pitanje u kojoj su mjeri urbane sredine Monarhije od kasnog 19. stoljeća poprišta multikulturalnosti, a u kojoj „tvornice nacija“? C. Horel pomno balansira svoje zaključke, prikazujući kulturnu raznorodnost i isprepletenost istodobno upozoravajući na opasnosti njihovog idealiziranja ali jednako tako i prenaglašavanja sukoba, poglavito onih političko-nacionalnog značaja.


Izvor:


Dodatne obavijesti:

https://kulturforum-zagreb.org/event/catherine-horel-multikulturni-gradovi-habsburske-monarhije-1880-1914/

https://ceupress.com/book/multicultural-cities-habsburg-empire

https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/85028

https://historiografija.ba/article.php?id=1915