Andrzej Nowak „Metamorfoze Ruskog Carstva 1721.-1921.“

Krajem prošle godine zagrebačka izdavačka kuća Fortuna d.o.o. objavila je knjigu poljskog povjesničara, profesora Jagelonskog sveučilišta u Krakovu i Poljske akademije znanosti Andrzeja Nowaka „Metamorfoze Ruskog Carstva 1721.-1921.“ u prijevodu Slavena Kale.

Iz tekstova koji su plod višegodišnjeg rada profesora Andrzeja Nowaka – jednog od najpopularnijih poljskih povjesničara i najboljih svjetskih poznavatelja ruske povijesti – sastavljen je fascinantan mozaik znamenitih osoba, ideja i događaja od ranih godina moskovske sile do pada carstva Romanovih.

Metamorfoze Ruskog Carstva priča su o evoluciji ruske vizije djelovanja – o idejama vodiljama imperija, geopolitičkim konceptima, ali i praktičnim metodama carskih časnika i službenika, o političkom duhu djela Aleksandra Puškina i drugih pjesnika koji su davali smisao ruskoj ekspanziji, o ruskom prosvjetiteljstvu, panslavizmu, nacionalizmu i do danas aktualnom euroazijanizmu, o progonstvima u Sibir, ustancima i borbi imperija protiv Poljske, islama, jakobinizma i vlastitih slabosti.


ANDRZEJ NOWAK (rod. 1960.) – redoviti profesor Instituta za povijest Poljske akademije znanosti, profesor i voditelj Zavoda za povijest Istočne Europe pri Institutu za povijest Jagelonskog sveučilišta u Krakovu; utemeljitelj i glavni urednik dvomjesečnika „Arcana“ do 2012. godine. Specijalizirao se za političku i intelektualnu povijest Istočne Europe, poljsko-ruske odnose i komparativna istraživanja imperija 19-20. stoljeća. Predavao je poljsku i rusku povijest, među ostalim, na sveučilištima Cambridge, Columbia, Harvard i Virginia. Autor je više od dvadeset knjiga o povijesti Poljske i Istočne Europe, među kojima su „Između cara i revolucije. Rusija u političkoj imaginaciji Velike emigracije“ (1994.), „Poljska i tri Rusije. Istočna politika Piłsudskog do travnja 1920.“ (2001.), „Povijest Poljske“, sv. 1-3 (2014.-2017.), „Prva izdaja Zapada. 1920. – zaboravljeni appeasement“ (2015.), „Tko je rekao da su Moskali braća nas, Lehita…“ (2016.) i „Stupovi nezavisnosti“ (2018.).


Odgovori