Objavljen sedmi broj časopisa “Acta Illyrica”

U okviru izdavačke djelatnosti Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“ iz Sarajeva objavljen je sedmi broj  časopisa Acta Illyrica. U sedmom broju se tematiziraju pitanja iz klasične filologije, prahistorijske i antičke arheologije, te helenske i rimske historije.

U ovom broju časopisa objavljeno je deset naučnih radova stručnjaka iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Autori objavljenih radova dolaze iz različitih naučnih institucija kao što su Österreichisches Archäologisches Institut, Arheološki institut u Beogradu, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer Osijek, Univerziteta u Banja Luci, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, te Univerziteta u Sarajevu. Posljednje stranice časopisa rezervisane su za prikaze najnovijih izdanja iz teoretske arheologije i rimskog prava, te dva prikaza knjiga najboljih radova koji su konkurisali za nagradu “Prof.dr. Esad Pašalić”.

Pored stručnjaka iz matične Bosne i Hercegovine, članovi Redakcionog odbora dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Austrije, Australije i Velike Britanije. Naslovnicu časopisa krasi neobjavljeni arheološki materijal iz ženskog groba iz kasnog brončanog doba, koji je ponađen na lokalitetu Gradina u Mravićima kod Doboja (općina Doboj Jug) i pohranjen je u depou Muzeja u Tešnju. Na taj način izdavač želi da kroz sadržaj naslovnice promoviramo prahistorijsko i antičko naslijeđe Bosne i Hercegovine i šire regije.

U kontekstu međunarodne prepoznatljivosti časopisa prošle godine urađen je još jedan važan korak. Godišnjak Udruženja „BATHINVS“ Acta Illyrica je naime  2023. godine uvršten u kategoriju naučnih časopisa područja 10 za antiku, klasičnu filozofiju i umjetnost (Scienze dell’antichità, filologico-letterarie e storico-artistiche (Area 10) prema evaluciji koju vrši Italijanska nacionalna agencija za evaluaciju univerziteta i istraživačkih instituta (Agenzia Nazionale di Valutazione del Sistema Universitario e della Ricerca (ANVUR)) https://www.anvur.it/.

Acta Illyrica je naučni časopis u kojem rezultate svojih istraživanja  objavljuju stručnjaci  iz oblasti prahistorijske arheologije, klasične arheologije i historije, rimskog prava i klasične filogije. Časopis se objavljuje jednom godišnje u štampanoj i elektronskoj verziji. Putem platforme  Open Journal Systems (OJS) svi brojevi časopisa su dostupni na linku: https://bathinvs.com/ejournal/index.php/acta/issue/archive.


Odgovori