Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava povodom povlačenja udžbenika povijesti

Početkom prosinca 2023. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom donijelo odluku o povlačenju udžbenika za četvrti razred gimnazije Zašto je povijest važna? autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice iz Kataloga odobrenih udžbenika. Ta je odluka formalno temeljena na stručnom mišljenju ocjenjivača Agencije za odgoj i obrazovanje, koje je negativno ocijenilo udžbenik zato što sadrži netočne ili zastarjele podatke i upućuje učenika na pogrešne zaključke. Isto je Ministarstvo taj udžbenik prethodno odobrilo 17. svibnja 2021. godine pa iz njega, stoga, već dvije školske godine mogu učiti i uče maturanti određenog broja gimnazija u Hrvatskoj. 

Dosad poznatu kronologiju događaja vezanih za povlačenje udžbenika te njezinu problematičnost objašnjava Snježana Koren, profesorica s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na portalu Historiografija.hr. 

Kao što i ona navodi, odluka o povlačenju udžbenika povijesti nije zabilježena već četvrt stoljeća u Hrvatskoj, stoga ovo neminovno podsjeća na razdoblje prije 1996. godine kad je postojao monopol jednog propisanog i prihvatljivog udžbenika i koje se može svesti pod tezu da se nacionalna povijest koristi u političkoj borbi. 

No, bez obzira na to što je takva praksa (dosad) bila stvar prošlosti, nastava povijesti povremeno dolazi u središte političke, akademske i šire javnosti, uglavnom zbog nezadovoljstva time kako se pristupa obradi razdoblja raspada Jugoslavije, ratova devedesetih i poslijeratne izgradnje neovisnih država. 


Cijeli tekst priopćenja dostupan je na sljedećoj poveznici:

https://yihr.hr/hr/inicijativino-priopcenje-o-povlacenju-udzbenika-povijesti