Predavanje Vesne Barilar „Što je to revolucionarno u Zagorkinim Republikancima?”

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na predavanje Vesne Barilar „Što je to revolucionarno u Zagorkinim Republikancima?” koje će se održati u srijedu, 06.12.2023. s početkom u 19 h u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

„Demokracija govori,
zato dan i noć se bori.
da poteraš gospoščinu
I utvrdiš slobošćinu.
Grofi, popi, plemeniti,
da se mogu skoreniti,
da broj ljudih bude dvojih
samo dobrih i zločestih.“ (iz jakobinske pjesmarice)

Još je Stanko Lasić u svojoj znamenitoj studiji o Mariji Jurić Zagorki, napisanoj prije gotovo četiri desetljeća, smjelo ustvrdio kako njezini romani sadrže „utopijski element koji transformira svaki Zagorkin roman u radikalnu fantaziju o ženskoj moći.“ „Radikalna fantazija“ o kojoj će biti govora u sklopu predavanje odvija se u vrijeme francuske revolucije i njezinih odjeka u habsburškoj monarhiji.

Premda je svaki Zagorkin povijesni roman oblikovan oko neke „stvarnosne jezgre“ smještene u bližu ili daljnju prošlost, među njima osobito jedan roman zauzima istaknuto mjesto. Obilno se oslanja na arhivsku primarnu i sekundarnu građu, a broj povijesnih ličnosti pretvorenih u likove u romanu daleko nadmašuje one fikcijske. Ovaj specifičan amalgam faktičkog i fikcijskog nazvan jednostavno „Republikanci“ počeo je izlaziti upravo pred Prvi svjetski rat, da bi njegovo izlaženje, nakon dvije godine objavljivanja u nastavcima, naprasno bilo prekinuto.

Tako se te dvije priče, priča koja se u romanu pripovijeda i priča o romanu pomalo i prepliću…

Veselimo se Vašem dolasku!

Program financijski podupire Grad Zagreb


Izvor:


Odgovori