Predstavljanje 16. sveska „Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“

U petak 24. studenog 2023. u dvorani “Bl. Alojzije kard. Stepinac” u 12 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se predstavljanje 16. sveska „Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“. Riječ je o kapitalnom leksikografskom projektu hrvatske manjine u Vojvodini i Republici Srbiji.

U svesku je obrađen veći broj biografija (204) značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata. Najviše je priloga o znamenitim i uspješnim osobama iz porodica Mamužić, Marcikić, Marković, Matarić, Matijević, Matković, Merković, Miković, Milanković, Milašin, Milodanović, Mukić i drugih, a među njima su i mnoge plemićke porodice. Svezak sadržava i veći broj toponima (Matarići, Matević, Milkut, Mirgeš, Mironić, Mišićevo, Mlaka, Monoštor, Monoštorlija, Mostonga), etnografskih pojmova (maske, mastalundžije, materice, Mikulaš, mladenci i dr.), glasila (Miroljub, Misečna kronika), a ima i opsežnijih makropedijskih priloga (migracije, mirovne konferencije u Parizu).

Na predstavljanju 16. sveska sudjelovat će dr. sc. Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona iz Hrvatskog akademskog društva iz Subotice,  Eduard Hemar, publicist i leksikograf, također član uredništva Leksikona te izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Sveučilišnog odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, također i član uredništva Leksikona.


Izvor:


Odgovori