Rasprava i predstavljanje knjige “Istražitelj – Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda”

Veleposlanstvo Republike Češke u Zagrebu u suradnji s Češkom besedom Zagreb i Hrvatskim institutom za povijest poziva vas na raspravu i predstavljanje knjige “Istražitelj – Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda” u ponedjeljak, 20. 11. 2023. u 19:30 h.

Razgovor s autorom Vladimírom Dzurom održat će se na engleskom jeziku.

Vladimír Dzuro bio je jedini češki istražitelj na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Skupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a jedan od njegovih najvećih slučajeva bio je masakr na Ovčari.

Knjiga je poslužila i kao predložak za snimanje dokumentarnog filma “Istražitelj” koji je prikazan na HTV 1 u srijedu, 15. studenog 2023: https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/istrazitelj-11124431


Velvyslanectví České republiky v Záhřebu ve spolupráci s Českou besedou Záhřeb a Chorvatským ústavem pro historii vás zvou na besedu a představení knihy “Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost”, v pondělí 20. listopadu 2023.

Beseda s autorem Vladimírem Dzurem bude probíhat v anglickém jazyce.

Vladimír Dzuro byl jediným českým vyšetřovatelem na Mezinárodním trestním tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Sbíral důkazy proti válečným zločincům a pachatelům etnických čistek. Jedním z jeho největších případů byl masakr na Ovčarě.


Izvor:

https://www.facebook.com/events/201705749641535/


Odgovori