Znanost u žarištu: predavanje dr. sc. Vladimira Huzjana “Kako je izgrađen i srušen spomenik kralju Aleksandru I. Karađorđeviću u Varaždinu?”

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U ponedjeljak 20. studenoga 2023. u 13 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, dr. sc. Vladimir Huzjan, viši znanstveni suradnik, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, održat će predavanje na temu Kako je izgrađen i srušen spomenik kralju Aleksandru I. Karađorđeviću u Varaždinu?

U Varaždinu je projugoslavenska gradska vlast tijekom 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća aktivno radila na zaštiti i promicanju jugoslavenske ideje u gradu i široj okolici. Premda se uz pomoć pristranih medija društveni sistem prikazivao boljim nego što jest, vjerojatno kako bi se dodatno naglasila odanost gradske uprave režimu, sigurno je postojao dio građana koji je takvu vlast podržavao. Jedan od primjera odanosti bilo je postavljanje spomenika kralju Aleksandru I. Karađorđeviću. Spomenik je postavljen nakon njegove smrti, a uklonjen na dan nakon ulaska njemačkih vojnih snaga u Varaždin, u travnju 1941. godine. No na predavanju će se govoriti i o onome što tadašnji varaždinski mediji nisu pisali – kako su građani psovali kralja i Jugoslaviju. Tema predavanja predstavit će se s više desetaka fotografija.


Izvor:


Odgovori