Ciklus predavanja Virtualnog muzeja Dotrščina: Sandra Križić Roban: Multimedijalne umjetničke prakse u kulturi sjećanja i memorijalizaciji – otisci na tlu, izmjene u krajoliku te koja je uloga fotografije u svemu tome?

Predavanje će se održati u srijedu, 22. studenoga 2023. s početkom u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Fotografija pripovijeda o određenim mjestima. Pritom, zahvaljujući fotografiji, određeni prizor ne shvaćamo isključivo kao topografski dokaz, nego ga aktiviramo prilikom prikazivanja mitova i sjećanja povezanih s određenom lokacijom. Iako ne može prenijeti stvarno iskustvo, fotografija nam pomaže spoznati što je obilježilo neko mjesto i njegovu povijest, provocira konstrukcije narativa i utječe na njihovo mijenjanje. Pritom, i mi se mijenjamo. Memorijalizacija nekog mjesta dugotrajan je, kontinuiran i (možda) beskonačan proces čije pojedine aspekte zapažamo i u procesu snimanja, poput načina osvajanja prostora i zauzimanja određenih točaka u njemu. Na taj se način prostor generira, dok je fotograf svojevrstan kanalizator sjećanja, odgovorna osoba na čije uzorke viđenog moramo pristati, kao što pristajemo i na uzorke memorijalizacije u otvorenom prostoru, koje je postavio netko drugi.

Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti te se bavi teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Radi na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju. Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i alternativne strategije sjećanja. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju.

Predavanje je dio ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina koji se kroz 2023. godinu održava u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića.

Za sva predavanja u sklopu ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina sudionici/ce mogu dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju. Potvrde će izdati Hrvatska udruga nastavnika povijesti.


Izvor:

https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina


Odgovori