Online predavanje Nede Novosel „Zagorka traži novinarski „časni sud““

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva sve zainteresirane na online predavanje Nede Novosel „Zagorka traži novinarski „časni sud“ koje će se održati u srijedu, 15.11.2023. s početkom u 18 h u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Da je Zagorka bila “zlatna koka” ili spas za časopise i listove koji bi dogovorili suradnju u pogledu objavljivanja njezinih feljton romana, svjedoče podaci o povećanju njihove tiraže. Takav je angažman prečesto bio, kako Zagorka naziva, “miraz” za ostanak u novinarskom zvanju, ali ipak njezina publika i dan danas pamti je po spisateljskim uspjesima. No, premda se prvotno smatrala novinarkom, bez pisanja nije mogla, pa su istraživanje i njezin bogat društveno-politički angažman te javni rad itekako obilježili i njezine romane.

I u godini u kojoj slavimo njezinu 150-u godišnjicu rođenja, želimo govoriti o borbenoj Zagorki koja unatoč samokritičnosti i skromnosti nije ostajala dužna u polemikama čiji je povod ocijenila kao nepravedan pokušaj njezine diskreditacije.

U ovom predavanju bavit ćemo se jednim takvim slučajem. Kome Zagorka predbacuje nezahvalnost i povodom kojeg događaja, saznajte u srijedu, 15. studenoga kada ćemo u Zagorkinim cipelama pokušati rekonstruirati jedan djelić njezina života.

Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr.

Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!

Program podupire Grad Zagreb


Izvor:


Odgovori