Ciklus predavanja Virtualnog muzeja Dotrščina – Krešimir Zovak: Državni revizionizam na primjeru spomen-parka Dotrščina

Predavanje će se održati u srijedu, 15. studenoga 2023. s početkom u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici Jelkovec.

Iako velika tema u javnosti već dugi niz godina, revizionizam je u hrvatskoj historiografiji rijetko podvrgavan skrupuloznim znanstvenim analizama, a domaća stručna javnost zasad nije pokazala niti pretjeran interes za stranu literaturu o toj temi. U predavanju će biti predstavljene osnovne karakteristike historijskog revizionizma kao fenomena koji nadilazi probleme usko vezane uz postsocijalistički kontekst zemalja poput Hrvatske. Drugim riječima, problemi vezani uz prekrajanje povijesti u Hrvatskoj zadnjih trideset godina razmatrat će se upravo u tom širem europskom kontekstu. Naglasak analize hrvatskog revizionizma bit će na djelovanju Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava koja je djelovala 1990-ih godina i njezinom doprinosu prevrednovanju ili, preciznije, zaboravljanju žrtava stradalih na zagrebačkoj Dotrščini.

Krešimir Zovak je povjesničar i etnolog. Radi kao nastavnik u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi. Bavi se poviješću radničkog samoupravljanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Predavanje je dio ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina koji se kroz 2023. godinu održava u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i Knjižnicom Jelkovec.

Za sva predavanja u sklopu ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina sudionici/ce mogu dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju. Potvrde će izdati Hrvatska udruga nastavnika povijesti.


Izvori:

https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina

https://h-alter.org/sto-nas-ceka/pritisak-odozdo/kresimir-zovak-drzavni-revizionizam-na-primjeru-spomen-parka-dotrscina/


Više o predavanju:


Odgovori