HRT prikazuje: „Betonski spavači“ – Treći put: Mogućnost zajednice

Treću sezonu dokumentarnog serijala Betonski spavači prikazujemo od četvrtka, 9. studenoga, na Prvom u 23:15. Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. Eksperiment je to obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta.

Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema kroz četiri epizode istražit ćemo arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva. Posjetit ćemo kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili.

Ispitat ćemo sudbinu arhitekture najvišeg simboličnog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i prostornu važnost.

Možemo li razdvojiti izvorno ideološko značenje od arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera naše arhitektonske baštine?

Možemo li kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše urbane i kulturne povijesti?

Autori i scenaristi su redatelj Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, montažerka Nina Velnić, snimatelj Hrvoje Franjić, producentica Dana Budisavljević, a urednica Nana Šojlev

Produkcija: Hulahop za HRT, 2023.


Izvor i dodatne informacije:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/betonski-spavaci-11114235

https://raspored.hrt.hr/

https://www.facebook.com/BetonskiSpavaci


Odgovori