Postavljen kamen spoticanja u spomen na Svetozara Milinova

U Zagrebu je 25. listopada 2023. ispred Hotela Dubrovnik postavljen kamen spoticanja u spomen na Svetozara Milinova, zagrebačkog poduzetnika i njegovog prvog vlasnika. Početak je to postavljanja kamena spoticanja srpskim žrtvama ustaških zločina. To je još jedan u nizu razloga zašto osuđujemo pjevanje ustaških pjesama od strane navijača Dinama prošlog tjedna.


Svečano postavljanje Kamena spoticanja za Svetozara Milinova

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Srpsko narodno vijeće i udruga VeDRA – Veterani Domovinskog rata i antifašisti Split, 25. listopada u 12 sati ispred Hotela Dubrovnik (Gajeva 1, Zagreb) svečano će položiti kamen spoticanja, u spomen na Svetozara Milinova, poznatog zagrebačkog poduzetnika i žrtve bezobzirnog ustaškog zločina.

Svetozar Milinov rođen je 1869. godine, a do početka 20. stoljeća postaje jedan od najuglednijih i najsposobnijih veletrgovaca suknom na području Grada Zagreba i njegove šire okolice. Milinov je do 1940. godine bio vlasnik hotela na uglu Jelačić placa i Gajeve ulice, koji je nosio njegovo prezime, kada ga je od njega otkupila Dubrovačka plovidba i preimenovala ga u Hotel Dubrovnik. Hotel Dubrovnik i danas je jedan od simbola Grada Zagreba.

Postavljanjem kamena spoticanja Grad Zagreb pridružio se brojnim europskim i svjetskim gradovima čiji su kameni spoticanja postali djelom najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu. Na taj način prolaznik se spotiče, a time se i postiže namjera da zastane i vidi kamen ugrađen u nogostup.

Postavljanje kamena spoticanja izvodi se uz financijsku podršku Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, veleposlanstava Savezne Republike Njemačke i Republike Francuske u Hrvatskoj, te Austrijskog kulturnog foruma Zagreb (Veleposlanstva Republike Austrije).


Izvori i dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/CentarZaPromicanjeTolerancije


Odjeci:

https://www.hina.hr/vijest/11448360

https://www.vecernji.hr/zagreb/prvi-vlasnik-zagrebackog-hotela-dubrovnik-svetozar-milinov-dobiva-kamen-spoticanja-1718111

https://www.vecernji.hr/zagreb/foto-polozen-kamen-spoticanja-za-prvog-vlasnika-hotela-dubrovnik-ustaski-rezim-sve-mu-je-oduzeo-1719240

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/prica-o-covjeku-koji-je-podigao-hotel-dubrovnik-u-gajevoj-dosli-su-po-njega-4-sina-i-suprugu-sve-su-ih-mucili-i-ubili-15387827

https://historiografija.ba/article.php?id=1985

https://www.portalnovosti.com/spoticanje-o-milinova


Odgovori