Tribina “Vještice, čarobnjaci i hrvatska povijest”

Klub studenata ISHA Zagreb organizira tribinu “Vještice, čarobnjaci i hrvatska povijest” na kojoj će u ponedjeljak, 30. listopada 2023. u 20 sati u Klubu studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu sudjelovati Deniver Vukelić.


Najava tribine

Pred nama je Noć vještica, a veća razina prisutnosti nadnaravnih motiva ovo doba godine čini pogodnim za otvaranje niza u znanstvenim krugovima i dalje poprilično zanemarenih tema. U kolikoj je mjeri magija bila kroz povijest prisutna u životima ljudi na području Hrvatske? Kakve su se kroz vrijeme razvijale predodžbe o vještičarstvu i čarobnjaštvu? Koliko u njima ima istine, a koliko propagande? Po čemu su progoni vještica u Hrvatskoj bili drugačiji u odnosu na ostatak Europe?

Pridružite nam se u ponedjeljak, 30. listopada, u 20 sati u prostoru Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) i saznajte odgovore na ova i brojna druga pitanja.

Gost: dr. sc. Deniver Vukelić

Moderator: Flip Bačurin, univ. bacc. hist.


Dr. sc. Deniver Vukelić (Zagreb, 1980.) završio je zagrebačku Klasičnu gimnaziju, a potom diplomirao povijest te hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2018. na istom fakultetu doktorira etnologiju i kulturnu antropologiju s temom “Utjecaj magijskih predodžaba na oblikovanja hrvatskoga kulturnoga identiteta”. 2021. godine objavio je knjigu “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru”, a o tematici magije, čarobnjaštva i progona vještica objavio je niz radova u Hrvatskoj i inozemstvu te održao velik broj javnih predavanja na istu temu. Radi u Školskoj knjizi kao urednik povijesti za udžbenička izdanja te izvanudžbenička izdanja iz povijesti i srodnih znanosti i disciplina.


Izvor:

https://www.facebook.com/ISHAZagreb


Odgovori