Film „Istražitelj“ i knjiga „Istražitelj. Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda“

U utorak, 24. listopada 2023. u 19h u Dokukinu KIC u Zagrebu bit će prikazan film „Istražitelj“, nastao prema memoarskoj knjizi Vladimíra Dzure „Istražitelj. Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda“ / „The Investigator – Demons of the Balkan War“.


Istražitelj

Vyšetřovatel / režija: Viktor Portel / Češka, Hrvatska / 2022. / 73′

jezik: češki, hrvatski, engleski, titlovi: hrvatski


Datum: 24.10.2023.

Vrijeme: 19:00 – 21:00         


Repriza:         

28. listopada 2023. u 19:00

29. listopada 2023. u 17:00

3. studenoga 2023. u 21:00


Dokukino KIC

Preradovićeva 5, Zagreb


Nakon kinopremijere u utorak 24. listopada održat će se razgovor s glavnim protagonistom Vladimirom Dzurom (online) i bivšim britanskim detektivom koji je radio za Haški sud i uhitio Slavka Dokmanovića Kevinom Curtisom (uživo), te Veselinkom Kastratović (uživo) iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Nikola Puharić.

Vladimír Dzuro bio je prvi češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Arkan. Zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina.

U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata ‘haška pravda’ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore. Ako se naše društvo i dalje odbija suočiti s najmračnijom stranom rata, kako da se ljudi koji i danas žive u mjestima zločina okrenu budućnosti i ostvare mirni suživot i suradnju sa svojim susjedima i sugrađanima drugih nacionalnosti?

Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista Vladimira Dzura ‘The Investigator – Demons of the Balkan War’ iz 2017. godine. Hrvatski institut za povijest nedavno je objavio hrvatsko izdanje knjige pod naslovom ‘Istražitelj. Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda’ (2023.).

Festivali i nagrade:

JIHLAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL – svjetska premijera, FIPADOC, ZAGREBDOX – hrvatska premijera, MILLENIUM DOCS AGAINST GRAVITY, UNDERHILLFEST, DOKUFEST, AJB DOC FILM FESTIVAL

Recenzije:

Fascinantno uranjanje u jedan od najkompliciranijih sukoba u europskoj povijesti.

– Videolibrarian.com

Film možda obrađuje temu iz prošlosti i okolnosti koje je okružuju u sadašnjosti ali ovo je zapravo film o budućnosti.

– Modern Times


Vladimír Dzuro

Istražitelj. Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda

Knjiga je memoarsko gradivo češkog kriminalista Vladimíra Dzure o njegovom sudjelovanju u radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Den Haagu, koji je istraživao zločine srpskih snaga počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

Opširnije o knjizi:

http://www.isp.hr/category/hrvatska-povjesnica/


Odgovori