Izložba „Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća“

U četvrtak 5. listopada 2023. otvorena je izložba  Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća u organizaciji Državnog arhiva u Zadru i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu. Pozdravnu riječ održao je akademik Radoslav Tomić, a potom su se prisutnima obratili autori izložbe, viši arhivist Denis Martinović i arhivistica Karolina Ražov iz Državnog arhiva u Zadru. Otvaranje izložbe pratilo je i prigodno predavanje dr. sc. Josipa Belamarića Marmontova cesta na Biokovu poviše Brela.

Izložba prikazuje kako je francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica tzv. Napoleonove ceste koja je trebala prolaziti cijelom dužinom ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme francuske uprave danas su dio graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Izložba je otvorena za posjet do 3. studenoga 2023. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (palača Milesi).


Izvori:

https://www.dazd.hr/hr/izlozba/izlozba-napoleonova-cesta-u-dalmaciji-doprinos-francuske-uprave-u-razvoju-cestogradnje-u-dalmaciji-pocetkom-19-stoljeca/31


Odgovori