Jadranski susreti studenata povijesti u Puli

Jadranski susreti studenata povijesti u svome 13. izdanju održavaju se u Puli od 5. do 8. listopada 2023. u organizaciji Kluba studenata povijesti – ISHA Pula i Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

TEMA 13. SUSRETA: Mikrohistorija: globalni kontekst kroz mikroslučaj

Mikrohistorija kao metoda povijesne znanosti razvijena je tek u 20. st., no već je donijela velike rezultate i zauvijek promijenila proučavanje povijesti. Lokalni i regionalni događaji, osobe i fenomeni, donose svoje lokalne specifičnosti, no dani u određeni vremenski, društveni, politički i privredni kontekst mogu kazati puno više. Povijesni fenomeni mogu se tumačiti kroz jednu osobu, događaj, predmet, prostor ili ideju, a mogu se i uspoređivati sa sličnim zbivanjima na drugoj strani Europe ili svijeta.

Jezici na kojemu se održava seminar: hrvatski, srpski, bosanski, slovenski, engleski.

U sklopu Susreta planiraju se četiri radionice za izlaganja studentskih radova (6. – 7. listopada), keynote predavanja istaknutih povjesničara iz Istre, povijesni kviz znanja, obilazak Mornaričke knjižnice (Marine-Bibliothek) u Puli, obilazak Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (Kaštel Pula), posjet Nacionalnom parku Brijuni (8. listopada), obilazak povijesne jezgre Pule i još mnogo toga.

JSSP2023_PROGRAM


Izvor:


Odgovori