Međunarodna naučna konferencija Žene u Holokaustu (ShoahLab)

IFDT (Beograd), 10. – 12. oktobar 2023


Žene u Holokaustu je inauguralna konferencija Međunarodnog istraživačkog centra za sudbinu žena u Holokaustu Memorijalnog centra za proučavanje i istraživanje Holokausta Moreshet Mordechai Anielevich Givat Haviva, Izrael (WHISC – Women in the Holocaust International Study Center), koja je organizovana u partnerstvu sa ShoahLab: Laboratorijom za izučavanje Holokausta IFDT i NVO Haver Srbija u Beogradu, 10–12. oktobara 2023. Konferencija ima za cilj da podstakne naučnu diskusiju i debatu o različitim podelama, vezama i presecima koji se mogu naći u studijama Holokausta i rodnim studijama kada je reč o pitanju sudbine žena u Holokaustu.

Održavanjem konferencije u Beogradu, organizatori žele da skrenu pažnju istraživača na region Istočne i Centralne Evrope u kojem su se nemačka nacistička okupacija i rasna politika ukrštale sa konkurentskim nacionalizmima, pomeranjem granica i suverenitetom nacionalnih država.

Istorija nemačkog nacističkog progona, proterivanja, bekstva, deportacije i ubistva Jevrejki i Romkinja odvijala se tokom Holokausta na široj mapi etničkih i drugih rascepa i sukoba u istočnoj i centralnoj Evropi, i šire. Pitanja kako plodonosno integrisati istorije okupacije, antisemitizma i etničkog rasizma, kao i nadmetanja žrtava u različitim zemljama istočne i centralne Evrope, ostaju istraživački izazov i tačka rasprava u javnoj i naučnoj debati. Proučavanje roda u Holokaustu donosi i naučne izazove u vezi sa intersekcionalnošću verskih, etničkih i rodnih identiteta i uticaja, tenzija i trauma koje su oni proizveli.

Konferencija okuplja 50 istraživača iz celog sveta koji deluju u oblastima Holokausta i rodnih studija i čije će prezentacije otvoriti debate o temama politike tela, sećanja i svedočenja, politike i umetnosti, identiteta i otpora.

Program konferencije i Knjiga apstrakata:


Odgovori