Izložbe o Mariji Tereziji u Zagrebu

Otvaranje izložbe „Nos Maria Theresia… Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica“ u Hrvatskom državnom arhivu (10.4.2017) i izložbe „Marija Terezija i njezini suvremenici u Hrvatskoj“ u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu (11.4.2017).

 

 

 
Međunarodna znanstvena konferencija i izložbe pod zajedničkim nazivom „King“ Maria Theresia / „Kralj“ Marija Terezija povodom 300-te obljetnice rođenja carice-kraljice Marije Terezije, zajednički je projekt Hrvatskoga instituta za povijest, Hrvatskoga povijesnog muzeja i Hrvatskoga državnog arhiva, a održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

 

 

U okviru konferencije organiziraju se i dvije izložbe. Otvaranje izložbe „Nos Maria Theresia … Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica“ u Hrvatskome državnom arhivu (Marulićev trg 21) biti će u ponedjeljak, 10. travnja u 14:00 sati, a otvaranje izložbe „Marija Terezija i njezini suvremenici u Hrvatskoj“ u Hrvatskome povijesnom muzeju (Matoševa 9) biti će u utorak, 11. travnja u 11:00 sati. Iste će biti dostupne javnosti do 9. lipnja 2017. godine.

 

 

Izložbe koje prate konferenciju organizirat će se u dvorani barokne palače Hrvatskoga povijesnog muzeja te auli Hrvatskoga državnog arhiva. Iste imaju za cilj potkrijepiti izlaganja konferencije izvornicima i preslicima muzejskoga i arhivskog gradiva, koje svjedoči o razdoblju, utjecaju te neizbrisivome tragu koji je ostavila vladavina Marije Terezije u hrvatskim zemljama u području politike, prava, teritorijalnoga ustrojstva, te kulture i društva u cjelini.

 
Ovdje možete preuzeti materijale vezane uz konferenciju i izložbe:
Pozivnica
Program
Deplijan izložbe HDA
Deplijan izložbe HPM
Plakat

 

http://www.hismus.hr/hr/novosti/aktualno/dogadanje/king-maria-theresia-kralj-marija-terezija/

 

http://www.arhiv.hr/

 

 

Odgovori