Izložba i okrugli stol „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata u Splitu pozivaju vas na otvorenje izložbe i okrugli stol pod nazivom: „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“  koji će se održati 28. rujna 2023. godine (četvrtak) s početkom u 18 sati, Dom Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ (Lora).

Izložbom i okruglim stolom obilježava se 90 godina od uplovljavanja hrvatskog školskog jedrenjaka „Jadran“ u Splitsku luku. Događaju će nazočiti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, bivši zapovjednici š/b „Jadran“, akademik Davorin Rudolf te stručnjaci iz oblasti sukcesije vojne imovine i međunarodnog prava.

Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od  najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti.  Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1991. brod prisilno ostaje u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku š/b “Jadran“ u njegovu matičnu luku – Split.


https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit


Odgovori