6. međunarodni znanstveni skup “Socijalizam na klupi”: KRIZE I REFORME

Šesti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi „Krize i reforme” održat će se u Puli 28-30. rujna 2023. u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Izlaganja će, među ostalim, propitivati razloge za političke, društvene, financijske i druge krize i prilagodbe, kroz koje su prolazila društva državnog i tržišnog socijalizma u nastojanjima za unaprjeđivanjem sustava. Detektirat će se akteri kriza, pokušati uvidjeti jesu li one iskorištene kao prilike za značajnije preobražaje, jesu li reforme donijele napredak ili rezultirale neredom u poznatom i uhodanom poretku, kako su krize i reforme predstavljane javnosti, kako su te procese vidjele  različite društvene skupine itd.

U trodnevnom radu u 18 panela sudjelovat će stotinjak izlagača. Pozvani predavači su prof. dr. sc. Lilijana Burcar (Sveučilište u Ljubljani), professor emerita Sabrina Petra Ramet (Norveški institut znanosti i tehnologije, Trondheim) i prof. dr. sc. Josip Tica (Sveučilište u Zagrebu).

Tijekom održavanja skupa bit će predstavljeni zbornici radova s 5. simpozija Socijalizam na klupi: Antifašizam (Lada Duraković, Andrea Matošević, ur.); Zamišljanje žene. O ideološkim i kulturnim konceptima ženskog roda u povijesti Bosne i Hercegovine (Aida Ličina Ramić, Sabina Veladžić, ur.), Mikrosocijalizam. Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih (Igor Duda, ur); Duh pruge. Zbornik radova o knjizi E.P. Thompsona (Tanja Petrović, Andrea Matošević, ur.), China, Yugoslavia, and Socialist Worldmaking: Convergences and Divergences (Zvonimir Stopić, Jure Ramšak, Liang Zhanjun, Jože Pirjevec, ur.) te knjige Riječke studentske godine 1968.-1971. Andree Roknić Bežanić i Socijalizam na kućnom pragu. Mjesna zajednica i svakodnevica društvenog samoupravljanja u Jugoslaviji Igora Dude.

Skup će se održati na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli u zgradi FET-a i u partnerstvu sa Zakladom Rosa Luxemburg SEE


Dodatne informacije potražite na mrežnoj stranici:

https://www.unipu.hr/ckpis/socijalizam_na_klupi/2023


https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr


Odgovori