Thomas Obruča, „Ahmići. Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana“

Ovo je priča o trinaestogodišnjem Adnanu. U vihoru rata u Bosni i Hercegovini svjedočio je brutalnom ubistvu svojih roditelja i sestre, a i sam je teško ranjen vatrenim oružjem. Ovaj trenutak označava početak njegove borbe za preživljavanje. Potpuno sam, posljednjim atomima snage, uspijeva se sakriti u kuću oštećenu u podmetnutim požarima, nadajući se da će izbjeći bitke koje još uvijek bjesne, preživjeti i konačno biti spašen. Ali i u skrovištu nastavlja se njegovo mučeništvo.


“Psihološko remek-djelo historijskog značaja – tragedija malog bosanskog sela u 20. stoljeću. Šokantan primjer kako su etnički različite grupe koje su generacijama živjele zajedno i prihvatale tuđu vjeru, običaje i navike, uvučene u ponore ljudskosti. Dječak, koji je i sam bio teško ozlijeđen, svjedočio je ubistvu svoje porodice. Samo njegova neuništiva volja omogućila mu je da preživi ovih osam dana.“

Thomas Müller, kriminalistički psiholog i bivši šef Kriminalističke psihološke službe Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije


“Neophodno štivo za svakoga ko se želi uhvati u koštac s ludilom ratnih zločina.“

Manfred Nowak, univerzitetski profesor iz oblasti ljudskih prava (Beč) i glavni sekretar Globalnog kampusa ljudskih prava (Venecija)


S njemačkog prevela Amela Sejmenović


Izdavač: Buybook

Godina izdanja: 2023

Broj stranica: 100


Thomas Obruča (St. Pölten, Donja Austrija, 1969) posvetio je trideset četiri godine profesionalnoj karijeri državnog službenika u austrijskom Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova. Znatiželja, spremnost da skrene s utabanih staza i otvorenost za izazove, omogućili su mu da u svojim ranim godinama, uz klasične, uniformisane i kriminalističke policijske poslove, radi i međunarodno, preko granice. Na profesionalnom polju ta “internacionalnost“ prati ga već devetnaest godina. Osam godina proveo je u Bosni i Hercegovini, gdje je radio u dvije strane misije Ministarstva pri UN-u i kao specijalni istražitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Boravak na licu mjesta, poznavanje zemlje i njene novije historije omogućili su mu da oslika nezaboravnu i realističnu sliku ovog dijela Evrope. Živi s porodicom u Hürmu (Donja Austrija) i otac je troje djece.

Više o autoru i njegovom radu na: www.ahmici.com.


Izvori i dodatne obavijesti:

https://buybook.ba/proizvod/ahmici-osam-dana-trinaestogodisnjeg-adnana-5621

https://historiografija.ba/article.php?id=1737

https://historiografija.ba/article.php?id=1917


Odgovori