Mitra Mitrović, „Otpisana. Autobiografski zapisi“

Objavljena je u rujnu 2023. godine knjiga autobiografskih zapisa Mitre Mitrović „Otpisana“, koju je priredio i predgovor napisao povjesničar Veljko Stanić. Dijelovi knjige i predgovor „Život i revolucija Mitre Mitrović“ dostupni su u virtualnom obliku na internetskim stranicama izdavača (pod „Odlomak“).


OTPISANA

Mitra Mitrović je bila prava junakinja višestruke borbe za slobodu. Borila se i za društvenu revoluciju i za oslobođenje od okupatora i za slobodu misli. Branila je umetnike i intelektualce. Na partijskom skupu koji se pretvorio u suđenje njenom bivšem mužu Milovanu Đilasu, njegovi kumovi i ratni drugovu su ćutali ili ga napadali. Mitra ga  je branila kao lavica!

Ona spada u najistaknutije žene u političkoj i kulturnoj istoriji uopšte, a u komunističkom pokretu ona je svakako najznačajnija pojava, kao intelektualka.

Žena blistave inteligencije, visoke obrazovanosti, žena koja je umela da misli i koju, iako je tako možda izgledalo u početku, nije ponela vlast. Iako je kao takva izazivala veliku zavist, ona se sa dostojanstvom nosila sa svim tim i ostala verna sopstvenoj prirodi i karakteru do kraja života.

Ova knjiga je veliki korak u ispravljanju nepravde prema ovoj velikoj ličnosti.

Knjiga Mitre Mitrović „Otpisana“, autobiografski zapisi, priča je o heroini svog vremena.

Ustvari, o heroini svakog vremena.

Knjigu priredio Veljko Stanić, istoričar i prevodilac.Izvor:

https://vukoticmedia.rs/proizvod/otpisana/


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1880


Odgovori