Lada Duraković, Andrea Matošević (ur.), Antifašizam. Zbornik odabranih radova s Petog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 30. rujna – 2. listopada 2021.

“Zbornik radova o fašizmu i antifašizmu predstavlja važan prilog sagledavanjima i tumačenjima ovih pojmova, kao i praksama njihove suvremene (zlo)upotrebe. Posebna vrijednost, koju donose mnogi prilozi u zborniku, odnosi se na osvjetljavanje ekonomskih dimenzija fašizma te na vezu koja se i historijski, i u suvremenom kontekstu, javlja između fašizma i kapitalizma. Otuda se rezultati istraživanja, izneseni u ovom zborniku, ne odnose samo na mogućnost boljeg razumijevanja fašizma i antifašizma, već i na bolje razumijevanje složenih okolnosti vremena i svijeta u kojem danas živimo.” (Iz recenzije Ildiko Erdei)

“Osobitost pristupa ovog zbornika jest sagledavanje antifašizma iz različitih metodoloških perspektiva koje su analitički osjetljive prema njegovim različitim artikulacijama. Prilozi u zborniku radova čine važno intelektualno mapiranje antifašizma koje je neophodno za njegovo složenije razumijevanje kao pojma i vrijednosti, razotkrivajući kompleksne relacije između povijesnog i suvremenog antifašizma, te ukazujući na to kako je antifašizam danas složeno ‘polje borbe’.” (Iz recenzije Maše Kolanović)


Popis tekstova:

Rastko Močnik, Antifašizam danas

Lorena Drakula, Antifašizam 21. stoljeća: kako se nositi s uspjesima populističke radikalne desnice?

Ankica Čakardić, Fašizam kao simptom krize kapitalizma: tumačenje Clare Zetkin

Paul Stubbs, Promišljanje antifašističkih internacionalizama: Bandung, Beograd, Havana

Xavier Bougarel, Prema bratstvu i jedinstvu: rekonstrukcija jugoslavenske zajednice naroda u zapadnoj Bosni (1941-1945)

Branimir Janković, Transformacija pojma antifašizam i tranzicija povjesničara u Hrvatskoj

Snježana Koren, “Dostojanstveno i nepristrano”? Hrvatske politike povijesti i obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (2006-2022)

Domagoj Račić, Antifašizam kao ideološki signal: od jugoslavenskog socijalizma do hrvatskog klijentelizma

Tanja Petrović, Antifašizam i akteri slovenačke alternativne scene u 1980-im godinama iz perspektive (nešto) dužeg trajanja

Ana Hofman, Mi ne damo zemlje naše da gaze fašisti. O političkim potencijalima i ograničenjima estetizacije sećanja na NOB


Izvor:


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1870


Odgovori