11. DANI INDUSTRIJSKE BAŠTINE GRADA SISKA (8.-17. 9. 2023.)

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već jedanaestu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Ovogodišnja manifestacija uključuje izložbu „Inženjerska baština Siska – mostovi na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak“ kojom će se prezentirati jedan od segmenata industrijske baštine grada koji je iznimno bitan za njegov gospodarski razvoj.

U suradnji s Foto galerijom „Siscia Obscura“ biti će organizirana fotografska izložba “Fragmenti industrije” koja predstavlja kombinaciju starih i novih fotografskih procesa s glavnim motivom industrijske baštine Siska. Kombiniranom tehnikom fotografskih radova utvrđuje se početno stanje u razvoju industrije te nakon toga posljedice deindustrijalizacije.

Na manifestaciji će se već tradicionalno u suradnji s Turističkom zajednicom grada Siska održati i „Sisački festival piva“ te s Biciklističkim klubom „Roda“ Sisak, „Biciklijada po industrijskoj baštini“ koja ima za cilj prezentiranja Siska kao cikloturističke destinacije. Tijekom održavanja manifestacije održat će se također već tradicionalna radionica za djecu „Dobra industrija“ koja popularizira takvu vrstu baštine među predškolskom i školskom djecom.


IZLOŽBA/ Inženjerska baština Siska – mostovi na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak

8. 9. 2023., u 19:00, Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak

AUTOR: dr. sc. Vlatko Čakširan

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Izložba je posvećena povijesti izgradnje mostova na sisačkom području koji su od iznimne važnosti za njegov ukupan razvoj od 9. stoljeća do danas. Prezentirat će se most na rijeci Odri, zatim Stari most iz 1934. i Novi most iz 1973. godine, oba na rijeci Kupu kao i željeznički most. Na rijeci Savi se nalaze dva mosta, kod Galdova i Crnca. Uz izložbu će biti prezentiran i katalog u kojem su objašnjene povijesne okolnosti oko izgradnje navedenih mostova. Izložba je posvećena 50-godišnjici izgradnje Novog mosta u Sisku.

OBILAZAK/ Ruta sisačkih pivovara

9. 9. 2023., u 15:00, organizirani obilazak Rute sisačkih pivovara

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Ruta sisačkih pivovara kreće kod Stare pivovare u ulici Ruđera Boškovića b. b., a završava podrumima Nove pivovare u ulici Ivana Gundulića. Cilj obilaska je ukazivanje na bogatu pivarsku tradiciju grada koja seže od 1855. godine.

IX. SISAČKI FESTIVAL PIVA

9. 9. 2023., u 17:00, Šetnica Slavoljuba Slave Striegla, Sisak

ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska, Grad Sisak

U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festivalom se nastoji evocirati uspomena na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini i u cilju poticanja gospodarskih aktivnosti u kontekstu proizvodnje craft piva. Festival je na taj način društveno angažiran kroz poticanje razvoja lokalnog gospodarstva. Prva sisačka pivovara danas je najstariji industrijski objekt u gradu, te je još uvijek u većoj mjeri očuvana i prenamijenjena.

PREDAVANJE/Povijest sisačkih mostova

12. 9. 2023., u 19.00, Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak

AUTOR. dr. sc. Vlatko Čakširan

ORGANIZATORI: Gradski muzej Sisak i Foto galerija Siscia Obscura

Na predavanju će se prezentirati rezultati istraživanja vezanih uz povijest sisačkih mostova. Na našem području postoji nekoliko mostova bez kojih se nije mogao zamisliti razvoj grada od 19. stoljeća do današnjeg vremena. Potreba za spajanjem obala rijeka Kupe, Save i Odre nastala je kao posljedica gospodarskog razvoja Siska u kojem je postao trgovačko, a onda i industrijsko središte središnje Hrvatske. Zbog toga je pozbavanje povijesti sisačkih mostova ujedno i poznavanje lokalne povijesti u tom razdoblju. Danas kada se grad još uvijek obnavlja od potresa, a među brojnim objektima su i mostovi, možemo shvatiti njihovu važnost za grad. Predavanje je posvećeno 50-godišnjici izgradnje Novog mosta u Sisku.

IZLOŽBA/Fragmenti industrije

14. 9. 2023., u 19.00, Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak

AUTOR: Miroslav Arbutina

U suradnji s Foto galerijom „Siscia Obscura“ biti će organizirana fotografska izložba “Fragmenti industrije” koja predstavlja kombinaciju starih i novih fotografskih procesa s glavnim motivom industrijske baštine Siska. Kombiniranom tehnikom fotografskih radova utvrđuje se početno stanje u razvoju industrije te nakon toga posljedice deindustrijalizacije. Autor se prvi puta javlja u javnosti s ovakvom tehnikom koja predstavlja sukus njegova dugogodišnjeg rada na starim i novim fotografskim procesima.

OBILAZAK/ Biciklijada po industrijskoj baštini

17. 9. 2023., u 10:00, organizirani obilazak industrijske baštine

ORGANIZATOR: Turistička zajednica Grada Siska, Gradski muzej Sisak i BK Roda Sisak

Organizirano razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska bb, u 10 sati prema unaprijed dogovorenoj ruti koja se proteže oko 20 km po gradi i njegovoj okolici i uključuje niz objekata industrijske baštine, a završava u prostoru radničkog naselja Željezare Sisak. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu te cikloturizam.

RADIONICE/ Dobra industrija

VRIJEME ODRŽAVANJA: 8.-17.9.2023.

Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak


Izvor:


Odgovori