Poziv: 13. Jadranski susreti studenata povijesti

Jadranski susreti studenata povijesti u svome 13. izdanju održavaju se od 5. do 8. listopada 2023. u organizaciji Kluba studenata povijesti – ISHA Pula i Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Prijave se prihvaćaju isključivo putem ovog obrasca do 20. rujna 2023. s prijavom teme i osobnim podacima potrebnim organizatorima, nakon čega će Programski odbor Susreta odabrati kandidate kojima će se pokriti troškovi puta i boravka na Susretima. Prednost imaju studenti koji prijave rad u skladu s generalnom temom Susreta i koji unaprijed pošalju svoj rad uz pristanak za objavu u Zborniku s Jadranskih susreta studenata povijesti 2023. na isha.pula2001@gmail.com do 20. rujna 2023. Upute autorima jednake su kao i za Epulon, časopis Kluba studenata povijesti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

TEMA 13. SUSRETA
Mikrohistorija: globalni kontekst kroz mikroslučaj

Mikrohistorija kao metoda povijesne znanosti razvijena je tek u 20. st., no već je donijela velike rezultate i zauvijek promijenila proučavanje povijesti. Lokalni i regionalni događaji, osobe i fenomeni, donose svoje lokalne specifičnosti, no dani u određeni vremenski, društveni, politički i privredni kontekst mogu kazati puno više. Povijesni fenomeni mogu se tumačiti kroz jednu osobu, događaj, predmet, prostor ili ideju, a mogu se i uspoređivati sa sličnim zbivanjima na drugoj strani Europe ili svijeta. Jadranski susreti studenata povijesti 2023. od Vas traže samostalno istraživanje mikrohistorijske teme kroz koju se može prikazati globalni kontekst.

Jezici na kojemu se održava seminar: hrvatski, srpski, bosanski, slovenski, engleski.

U sklopu Susreta planiraju se četiri radionice za izlaganja studentskih radova (6. – 7. listopada), keynote predavanja istaknutih povjesničara iz Istre, povijesni kviz znanja, obilazak Mornaričke knjižnice (Marine-Bibliothek) u Puli, obilazak Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (Kaštel Pula), posjet Nacionalnom parku Brijuni (8. listopada), obilazak povijesne jezgre Pule i još mnogo toga.


Izvor:

https://ffpu.unipu.hr/ffpu/povijest/obavijesti?@=2ffu5#news_124409


Odgovori