Ciklus predavanja Virtualnog muzeja Dotrščina – Elke Gryglewski: Izazovi podučavanja o nacionalsocijalizmu 78 godina nakon II. svjetskog rata

Predavanje dr. Elke Gryglewski, ravnateljice Memorijala Bergen Belsen održat će se u petak, 8. rujna 2023. s početkom u 18 sati u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici (Galerija Kupola), Starčevićev trg 6.

Jedan od izazova poučavanja o nacionalsocijalizmu danas je društvena raznolikost i pitanje globalne perspektive. Pritom, neki od naglasaka bit će na vremenskoj distanci i raznovrsnosti pristupa u kulturno i običajno uvjetovanim kontekstima. Predavanje će problematizirati i desni ekstremizam, poricanje i trivijalizaciju holokausta te rastući nacionalizam. Posebni naglasak bit će i na promjenama standarda memorijala i spomen-obilježja, tj. suvremenim pristupima kako bi se učenje i poučavanje učinilo učinkovitijim.

Dr. Elke Gryglewski je ravnateljica Memorijala Bergen Belsen u Njemačkoj. Između ostaloga, radila je i kao zamjenica ravnatelja i voditeljica Obrazovnog odjela Kuće konferencije Wannsee u Berlinu. Specijalna je savjetnica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova za definiranje memorijala Colonia Dignidad u Čileu. Profesionalni interesi vezani su joj uz teme nacionalsocijalizma u globalnoj perspektivi, obračun s nacionalsocijalizmom nakon 1945. godine, te obračun s nacionalsocijalizmom u raznolikom njemačkom društvu. Ovo joj je prvo predavanje u Hrvatskoj.

Predavanje je dio ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina koji se kroz 2023. godinu održava u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i zagrebačkom Gradskom knjižnicom.

Strana gostovanja u okviru Obrazovnog programa VMD održavaju se u partnerstvu i uz podršku Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća te podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Za sva predavanja u sklopu ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina sudionici/ce mogu dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju. Potvrde će izdati Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

Predavanje će biti na engleskom jeziku.


Izvor:

https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina


Odgovori