Izložba „Homo Ex Humo – Antičke nekropole grada Hvara“

Višegodišnja arheološka istraživanja na području grada Hvara dovela su do velikog broja nalaza iz razdoblja antike čiji je dio prvi put predstavljen izložbom pod nazivom „Homo Ex Humo – Antičke nekropole grada Hvara“, održanom u Hvaru tijekom ljeta 2022. godine. Izložba je otvorena 23. kolovoza 2023. godine u Hrvatskom pomorskom muzeju Split.

Iako postoje zapisi o ranijim pronalascima grobova na periferiji i u centru grada, na ovoj izložbi predstavljen je materijal sa stručno izvedenih arheoloških istraživanja u posljednjih 20 godina. Proučavanjem dugogodišnjih istraživanja i ranijih sporadičnih zapisa o nalazima sada možemo dobiti dosta jasnu sliku o ukopima antičkih stanovnika s područja današnjeg grada Hvara. U trinaest vitrina izloženi su materijalni ostaci sa lokaliteta vrt Radošević koji uključuju keramičke i staklene vrčeve, brončani novac, koštane predmete, čitave keramičke uljanice, keramičke tanjure i čaše te ostali sitni uporabni predmeti. Uz vitrine izloženo je 8 rekonstruiranih amfora te jedan rekonstruirani grob pod tegulama. Na samostojećim panoima veličine 200 x 100 cm opisani su svi lokaliteti, grobovi i nalazi, a na velikoj infografici 400 x 300 cm prikazana je karta s ucrtanim antičkim lokalitetima te tekstovi o samim istraživanjima. Svi materijali su dvojezični, hrvatski i engleski. Na projektoru se prikazuje nekoliko 3D modela grobova, a na posebnom ekranu prikazana je facijalna rekonstrukcija dvije osobe pronađene u Grobu 12 s lokaliteta Vrt Radošević.

Autor izložbe je Eduard Visković iz tvrtke Kantharos d.o.o.

Izložba je organizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Hvara, Grada Splita, Turističke zajednice grada Hvara i Županije Splitsko – dalmatinske.

Izložba ostaje otvorena do 26. studenoga 2023. godine.


Dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit


Odgovori