Aleksandar Zograf, „Priče iz Drugog rata“

Aleksandar Zograf: Priče iz Drugog rata – je zbirka 30 stripova čuvenog strip autora koja iz specifičnih perspektiva osvetljava zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, ali i širom sveta: od Banata i Bavarske, preko Bora i Minhena, do Rima i San Franciska. Kao i mnogo puta do sada, Zograf je svoje pričao otkrivao iz privatnih beležnica, pisama i razglednica koje je nalazio kod prodavca na buvljim pijacama, praveći zatim od tog materijala nezaboravna strip dela.

Ovu zbirku stripa Aleksandar Zograf: Priče iz Drugog rata otvara verovatno najpotresniji strip – “Pisma Hilde Dajč” o sudbini 20-godišnje jevrejske studentkinje arhitekture i bolničke volonterke, koja je 1942. stradala u kamionu dušegupki na putu iz logora Sajmište ka masovnoj grobnici u Jajincima. Najpoznatiji istorijski događaj prošlog veka dugo je već jedna od centralnih tema u Zografovom opusu, sagledan kroz živote i iskustva pojedinaca koje zvanična istoriografija nije primećivala.

Naglašavajući kako “crta čoveka koji se suprotstavlja”, on kaže da da se Drugim svetskim ratom bavi jer (i dalje) živimo u društvu koje neprestano zaboravlja ili izvrće svoju prošlost.

Pored stripova, u knjizi se nalaze i dva posebna teksta. U uvodnom Zograf pojašnjava svoje motive i autorsku poziciju, dok u eseju “Mala porodična istorija” rekonstruiše važne i više nego neobične događaje iz života članova svoje porodice tokom ratnih godina, ističući to kao lični razlog koji ga dodatno podstiče da se uporno vraća ovoj temi.


Izvor:


Dodatne obavijesti:

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/nakon-biltena-iz-srbije-izdao-je-strip-o-drugom-svjetskom-ratu-pise-o-djedu-vlasniku-gostione-koji-je-bio-i-na-golom-otoku-15312897

https://www.portalnovosti.com/aleksandar-zograf-price-su-svuda-samo-ih-treba-nekako-naloviti

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-61411563


Odgovori