Otvorena izložba „Žene u promociji turizma Hrvatske“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 1. kolovoza svečano je otvorena izložba Žene u promociji turizma Hrvatske autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević s Instituta za turizam.

Institut za turizam izložbu je organizirao u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Izložba predstavlja vizualno atraktivnu građu – putopise, turističke vodiče, plakate, brošure, razglednice i druge tiskane materijale koji prikazuju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima i autoricu putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarku i spisateljicu Dragojlu Jarnević, ženu značajnog političkog utjecaja Sofiju Jelačić, kuharice, sobarice, žene u nošnjama i druge. Svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini, a nastala je u sklopu istoimenog istraživanja Instituta za turizam.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu okupljene je pozdravila dr. sc. Dijana Machala, pomoćnica glavne ravnateljice za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu, istaknuvši je kako je ova gostujuća izložba dio cjelogodišnjeg slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Knjižnica organizira pod nazivom Žene u NSK te je ponosna što je njezin domaćin i suorganizator.

Dr. sc. Sanda Čorak, znanstvena savjetnica na Institutu za turizam, pozdravila je okupljene u ime ravnatelja Instituta doc. dr. sc. Damira Krešića, a dr. sc. Iva Niemčić, ravnateljica Instituta za etnologiju i folkloristiku, istaknula je posebnu ulogu koju žene imaju u bilježenju i prenošenju povijesnih informacija, jer upravo su žene najčešći dokumentaristi proživljenog.

Doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, znanstvena savjetnica na Institutu za turizam i autorica izložbe, posebno se osvrnula na istraživanje uloge i vrednovanja položaja žena u promociji turizma tijekom njegova povijesnog razvoja, a koje se temelji na bogatoj donaciji građe arhitekta Aleksandra Lasla kao i građi knjižnice Instituta za turizam, Instituta za etnologiju i folkloristiku te brojnih drugih hrvatskih turističkih i baštinskih ustanova, među kojima i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba Žene u promociji turizma Hrvatske je dio slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu provodi u 2023. godini kako bi inspirirala i potaknula istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još uvijek nedovoljno prepoznati.

Izložbu možete pogledati do 25. kolovoza 2023. godine.


Izvor i dodatne obavijesti:

https://iztzg.hr/hr/novosti/otvorena-izlozba-%e2%80%9ezene-u-promociji-turizma-hrvatske%e2%80%9c,3574.html

https://www.facebook.com/institutzaetnologijuifolkloristiku/


Odgovori