Stomorina 2023: Promocija Zbornika Antona Bozanića. Papers in honour of Anton Bozanić

Zbornik Antona Bozanića. Papers in honour of Anton Bozanić (uredio/edited by Tomislav Galović), Krk: Povijesno društvo otoka Krka, 2023.

Promocija će se održati u Omišlju, 15. kolovoza 2023. u 12 sati.


Stomorina 2023

Stomorina je pučka svetkovina blagdana Velike Gospe, najstarijeg, najvažnijeg i narodu najomiljenijeg marijanskog blagdana kojim se svake godine 15. kolovoza veliča Gospino uznesenje na nebo. Budući da je crkva u Omišlju posvećena Marijinu uznesenju, Omišljani su od davnina na jedinstven način slavili ovaj blagdan, običajem “dvizanja bandiri” čije korijene možemo pratiti i do 500 godina unazad, a koji se održao i do danas.

Omišljanski mladići i divojke pod okriljem noći, u tišini i poštovanju, noć uoči blagdana Vele Gospe (14. na 15. kolovoza) ukrašavaju omišljansku Placu. Na konopce naizmjence vezuju facoli (svilene marame) i domaće sezonsko voće (kruške, smokve i grožđe). Konopci se pričvršćuju na četiri strane Place (četiri strane svijeta), a u sjecištu konopaca vezana je bandira, drveni stijeg ukrašen facolima i svilenim trakama u slavenskim bojama ljubavi. Prema narodnoj predaji, čitav ures predstavlja Majku Božju (sama bandira) te anđele (facoli) koji je uzdižu u nebo, dok voće predstavlja zahvalu za plodnu godinu te sve dobro.

Prema istoimenom blagdanu, i ovaj je ures dobio ime “Stomorina”.

PROGRAM:

https://otok-krk.org/krk/stomorina-2023


Odgovori