Projekcija dokumentarnog filma „AZ, Branko pridivkom Fučić“

Projekcija dokumentarnog filma, poetske priče „AZ, Branko pridivkom Fučić“, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika podružnice Rijeka u suradnji s interpretacijskim centrom maritimne baštine DUBoak Malinska-Dubašnica i Općinom Malinska-Dubašnica te Istra Filmom, održat će se 8. kolovoza 2023. s početkom u 20:30 sati. Ulaz je slobodan. Uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Galović, poznavatelj života i djela Branka Fučića, rođenog u Dubašnici i pokopanog u groblju u Dubašnici.


Dokumentarni film

Hrvatska, 2016.

Redatelj i scenarist: Bernardin Modrić

Direktor fotografije: Robert Kalčić

Glazba: Igor Karlić

Montaža: Tin Kowalski

Proizvodnja: Istra film, 2016.

Dokumentarni film «AZ, Branko pridivkom Fučić» poetska je i kontemplativna priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća.

Fučić je znanstvenik koji nam je tako jednostavno, zanimljivo, slikovito i nadahnuto približio davne ljude, davne događaje i davno vrijeme.

Njegova istraživanja Bašćanske ploče, Istre i Kvarnera spadaju u vrh znanstvenog istraživanja na području povijesti umjetnosti.

Film «Az, Branko pridivkom Fučić» dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim putovima, uličicama istarskih, krčkih i primorskih gradića, seoskim grobljima…

Film je osvojio Gran Prix i Nagradu publike na Međunarodnom festivalu arheološkog filma MFAF u Splitu, 2016. godine.


Odgovori