Franz Kafka, „Dnevnici – Svezak 3. 1914–1923.“

Iako je Franz Kafka jedan od najvećih, najčitanijih i najutjecajnijih autora dvadesetog stoljeća, i danas nam je nedokučiv, a njegov život i književna ostavština podložni su raznim interpretacijama. Ovi nam dnevnički zapisi daju uvid u pravog Kafku, čovjeka iza zagonetnog umjetnika, sa svim svojim osjećajima, strahovima, ambicijama i sanjarenjima.

Pokrivajući razdoblje od 1909. do 1923, samo godinu dana prije autorove prerane smrti, Dnevnici nam otvaraju vrata Kafkina svijeta, nudeći nam iznimno zanimljive bilješke o kulturnome i društvenom životu u Pragu na početku dvadesetoga stoljeća. Ništa manje zanimljivi nisu Kafkini zapisi o osjećajima prema ocu kojeg je obožavao i s kojim, zbog ambicija koje je nastojao prenijeti na sina, nije uspio uspostaviti skladne odnose, prema svom prijatelju i biografu Maxu Brodu te prema ženi s kojom se nikad nije vjenčao. Na koncu, fascinantni su i zapisi vlastitih snova iza kojih stoji neprestan osjećaj krivnje i Kafkina borba da se dokaže kao pisac u svijetu vođenom mračnim i nepoznatim mehanizmima.

Dnevnici nisu samo neophodni za razumijevanje Kafke i njegovih romana i pripovijedaka, već su čitak prikaz jednoga nevjerojatno burnog života koji nagoni na razmišljanje.

Kada ispitujem samoga sebe o svojoj konačnoj svrsi, pokazuje se da zapravo ne težim tomu da postanem dobar čovjek i budem u skladu s najvišom zapovijedi, već, upravo suprotno, nastojim sagledati cijelu zajednicu, ljudsku i životinjsku, njihove posebne sklonosti, želje, ćudoredne ideale, svesti ih na jednostavne propise i što prije razviti se u tom smjeru da postanem po svemu prihvatljiv svima i to toliko po volji svima da bih smio, ne gubeći opću ljubav, konačno kao jedini grešnik kojega neće spaliti, u meni nastanjene prostote provoditi otvoreno, pred očima svih. Ukratko, stalo mi je samo do suda ljudi, a taj bih sud htio obmanuti, doduše da ne počinim obmanu.

* * *

Je li moguće da ja budućnost prvo spoznajem razumom i željom najprije u njezinim hladnim obrisima, pa da tek onda, potaknut njima, postupno dospijevam u tu istu budućnost?

* * *

Smiluj mi se, grešan sam svakim dijelom svojega bića. Ta imao sam sasvim pristojne sklonosti, dobre male talente, rasipao sam ih, neupućen kakav sam bio, sada sam blizu kraja, upravo u vrijeme kada bi se izvana za mene sve moglo konačno okrenuti na dobro. Ne bacajte me među izgubljene. Znam da iz toga progovara moje smiješno samoljublje, bilo da je gledano izbliza ili izdaleka, no budući da sam živ, imam i ljubav prema sebi, a ako život nije smiješan, onda ne mogu biti smiješni ni njegovi izrazi.

* * *

Imaš priliku za novi početak, onoliko koliko takva prilika uopće postoji. Nemoj je potratiti. Želiš li prodrijeti u svoju nutrinu, nećeš moći izbjeći prljavštinu koja izbija iz tebe. No nemoj se valjati u njoj.

Franz Kafka


  • ISBN: 978-953-369-025-4
  • ISBN cjeline: 978-953-369-004-9
  • Dimenzije: 142×205 mm
  • Broj stranica: 220
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2023.
  • Naslov izvornika: Tagebücher
  • Jezik izvornika: njemački
  • Prijevod: Nadežda Čačinovič

Izvor:

https://tim-press.hr/hr/knjige/dnevnici-svezak-3/


Odgovori