Željko Karaula, „Židovi u Bjelovaru – od doseljavanja do Holokausta“

U izdanju Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” (sunakladnici Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Dutch Jewish Humanitarian Fund i Udruženje Židova iz bivše Jugoslavije – Izrael) izašla je iz tiska prva znanstvena monografija o povijesti bjelovarskih Židova “Židovi u Bjelovaru – od doseljavanja do Holokausta” autora dr. sc. Željka Karaule, člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (Crna Gora) i suradnika Zavoda HAZU Bjelovar.

Izdvajamo iz recenzije dr. sc. Nataše Mataušić: “Knjiga Željka Karaule izuzetno je svjedočanstvo o sudbini Židova iz Bjelovara. Satkana na izvornom arhivskom gradivu, te novinstvu i relevantnoj literaturi, ona po prvi put govori o Židovima od njihovog doseljavanja u Bjelovar krajem 18. stoljeća do njihove tragične sudbine u vrijeme Drugog svjetskog rata. Istovremeno ona po prvi put daje zaokruženu cjelinu o njihovom doprinosu gospodarskom i kulturnom životu ovoga grada kroz stoljeća s posebnim naglaskom na njihova stradanju u Holokaustu. O ovoj temi do sada nije bilo sustavnih znanstvenih istraživanja. U tome jest i najveća vrijednost ove knjige koja je ujedno originalna i odvažna.”

Također izvadak iz recenzije dr. sc. Vjenceslava Herouta: “Bjelovarski Židovi su od svoga dolaska u grad 1870-ih godina u dobrom dijelu preuzeli trgovačke, a nešto kasnije postali i utemenitelji industrijske baze grada. Njihova je aktivnost bila svestrana. Samo nekoliko desetljeća poslije oni su činili gradsku elitu (bankari, trgovci, industrijalci, liječnici) te s time u vezi i suosnivači i donatori mnogih bjelovarskih društava. Osim toga oni su kao posebna zajednica njegovali svoje posebne običaje, vjeru i kulturu te je kasnije među njima došlo do sukoba između onih koji su se željeli asimilirati u hrvatsku sredinu i cionista koji su zahtijevali i radili na očuvanju židovskog identiteta i osnivanja države Izrael. Nema sumnje da su Židovi Bjelovara bili njegovi modernizatori na mnogim poljima te doprinjeli općenito njegovom svekolikom razvoju. Sudbina povijesti je htjela da je njihov završetak kao zajednice bio tragičan. U nacifašiziranoj Europi njima nije bilo mjesta, a taj program preuzele su vlasti i novostvorene ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Rasnim su zakonima, po uzoru na nacističku Njemačku Židovima u NDH oduzeta sva ljudska prava, pa i pravo na život. Karaula je bjelodano prikazao sav „sjaj i tragiku” bjelovarskih Židova koji su ostavili svoj trajni trag u povijesti Bjelovara.”



Odgovori