Aladin Husić, „Devširma u Bosni – o regrutaciji Bosanaca u janjičare“

Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu je objavio knjigu „Devširma u Bosni (o regrutaciji Bosanaca u janjičare)“ autora Aladina Husića. Osim Uvoda i Zaključka, knjiga je podijeljena u šest osnovnih cjelina: Devširma u historiografskoj literaturi, O devširmi kroz različite perspektive, Periodičnost regrutacije, Iz regrutne prakse u Bosni, Nemuslimani u regrutaciji te O nekim drugim pitanjima regrutacije u Bosni.

Husić u ovoj knjizi nastoji opovrgnuti dosad raširene narative u historiografiji o devširmi. Zato on prije svega ukazuje na izvore dosadašnjih narativa o ovoj pojavi pokazujući kako se literatura o devširmi najvećim dijelom oslanjala na narativne izvore, putopise prije svega. Autor je u ovoj studiji, međutim, posegnuo za primarnim historijskim izvorima, na temelju kojih je ukazao na specifičnost provođenja devširme u Bosni. On zastupa tezu da se ne radi ni o kakvom „danku u krvi“ nego o regrutaciji u janjičare koja se provodila po određenom sistemu. Pokazao je kako je u Bosni ta regrutacija od 16. stoljeća najvećim dijelom obuhvatala muslimane, da nije bila masovna, da je bila periodična te da su u janjičare regrutirani mladići u odrasloj dobi (između 12 i 18 godine) a ne djeca kako se to obično bilo uvriježilo u narodnim predanjima. Autor također naglašava i dobrovoljnost prilikom regrutacije u janjičare.

Ova knjiga prilikom analize devširme uzima u obzir različite perspektive, oslanja se na primarne izvore, govori ne samo o zakonskom reguliranju nego i o praksi provođenja devširme i time razbija mnoge mitove vezane za ovu pojavu u našoj povijesti.

Knjiga se može poručiti u Orijentalnom institutu (ois@uns.ba).


Izvor:

Historiografija.ba

https://historiografija.ba/article.php?id=1815


Odgovori